Водещите новини
Home » Здраве » Пълен списък на лекарствата, които помагат и пречат при Ковид
Пълен списък на лекарствата които помагат и пречат при Ковид

Пълен списък на лекарствата, които помагат и пречат при Ковид

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

В борбата с коронавируса лекарите използват различни медикаменти. „Дойче Веле” направи обзор на това кои лекарства действат, кои от тях са с недоказана ефективност и кои са безполезни и дори опасни.

Ето ги пълният списък на лекарствата, с които лекуват коронавируса:

Дексаметазон – ефективността му е призната от СЗО

Към момента Дексаметазон е единственият препарат, чиято ефективност при лечение на COVID-19 е призната от Световната здравна организация (СЗО). Този препарат спада към групата на кортикостероидите, намалява смъртността сред пациентите на изкуствена вентилация на белите дробове и с тежки симптоми на болестта.

Лекарства, които мнозина българи пият, морят К-19

СЗО и институтът „Роберт Кох” препоръчват с Дексаметазон да бъдат лекувани пациенти, чиито тежки симптоми продължават повече от седем дни, за да се предотврати цитокиновия шок (неконтролируема атака на имунната система върху собствения организъм).

Подчертава се, че няма нужда медикаментът да се приема на по-ранен стадий на заболяването, тъй като кортикостероидите потискат реакцията на имунната система и могат да провокират тежко развитие на болестта.

Директорът на Института по медицинска вирусология към университетската клиника във Франкфурт Сандра Цизек обясни в началото на октомври, че преждевременното използване на Дексаметазон може да отслаби имунната система или дори да блокира реакцията ѝ, което може да засили симптомите на COVID-19.

Бамланивимаб и „коктейлът” REGN-COV2

В последно време немалко надежда за успех в лечението на COVID-19 вдъхват два препарата на основата на моноклоналните антитела: Бамланивимаб на фармацевтичната компания „Eli Lilly” и „коктейлът” REGN-COV2, състоящ се от два компонента – казиривимаб и имдевимаб, произвеждан от „Regeneron Pharmaceuticals”.

И двете лекарства бяха одобрени от САЩ през есента на миналата година за спешна терапия при лечението на пациенти със симптоми на COVID-19 с лека и средна степен с риск да премине в тежка форма. Препаратът REGN-COV2 беше използван при лечението от коронавирус на президента Доналд Тръмп.

В ЕС тези медикаменти все още не са сертифицирани, но въпреки това германският здравен министър Йенс Шпан съобщи на 24 януари, че правителството е закупило 200 000 дози и от двата препарата срещу сумата от 400 млн. евро за лечение на пациенти с COVID-19 в университетските клиники.

И Бамланивимаб, и REGN-COV2 действат като пасивна ваксина. Антителата им се свързват с вируса там, където шиповидният протеин прилепва към клетката, като по този начин предотвратяват проникването му в организма. Смята се, че тези препарати са най-ефективни, ако бъдат използвани в ранен стадий от болестта, докато пациентите още не са започнали да произвеждат собствени антитела.

Страничните ефекти при тях са като при ваксините: повишена температура, втрисане, главоболие, световъртеж, болки в гърлото. По време на клиничните изпитани препаратите не са проявили тежки странични ефекти, но от Управлението по санитарен контрол за качеството на хранителните продукти и медикаментите на САЩ (FDA) предупреждават, че не може да се изключат неочаквани сериозни ефекти, тъй като препаратът все още се проучва.

Авиган – внимателно с използването

Препаратът Авиган с активното вещество фавилавир е регистриран в Япония през 2014 г. като противогрипно средство. Според данните, той е ефективен и срещу РНК-вирусите. През 2014 г. е използван за лечение на Ебола. През 2016 г. японското правителство организира доставката на Авиган в Гвинея като извънредна помощ за борба с епидемията от Ебола.

До появата на коронавируса Авиган не е бил успешен конкурент в Япония на другите противогрипни средства, не е продаван свободно и е бил произвеждан само по заявка на правителството като резервно средство в случай на пандемия.

От февруари 2020 г. препаратът се използва в японските клиники за лечение на пациенти с коронавирус. Според първите предварителни резултати, появили се в пресата в Япония, Авиган помага на хора с лека форма на коронавирус, но е слабоефективен при тежко протичане на болестта.

В момента препаратът е одобрен за лечение на COVID-19 в Китай и Индия. Клиничните проучвания показват, че Авиган облекчава симптомите и съкращава продължителността на боледуването, но може да причини сериозни странични ефекти като анафилактичен шок и пневмония. Лекарството е противопоказно за бременни и кърмещи майки, тъй като един от страничните му ефекти е да възможна малформация при новородените.

Артемизинин –ефективността не е доказана

За лекарството на основата на тинктура от пелин се заговори, след като президентът на Мадагаскар Андри Ражоелина обяви в средата на април, че препаратът „Covid Organics” действа при лечение на COVID-19. Тогава това събитие беше придружено от страхотен медиен шум и други лидери на африкански държави се присъединиха към държавния глава на Мадагаскар, убедени в ефективността на този препарат.

Настойките от пелин се използват от много години в хомеопатията и не само. Лекарството против малария Артемизинин на базата на екстракт от пелин се използва за лечение на малария от поне 20 години.

Учени от Алжир направиха проучване още през април, за да определят ефективността на антималарийните лекарства срещу коронавируса SARS-CoV-2. Резултатите показаха, че Артемизининът е по-мощен от Хидроксихлорохина.

Ефективността на екстракта от пелин и на изготвените на тази основа препарати при лечението на COVID-19 са обект на изследване от страна на учени от института „Макс Планк” в Потсдам. Те стигнаха до заключението, че Артемизининът предотвратява размножаването на вируси SARS-CoV-2 – поне при in vitro лабораторни тестови условия. Резултатите от експеримента на група учени бяха публикувани в препринта на научна статия – досега без независима научна експертиза.

Учените предупреждават препаратът да не се използва за лечение на COVID-19, докато не бъде доказано действието му при клинични тестове.

Ивермектин – обнадеждаващи изследвания

Няма еднозначно мнение относно ефективността на лекарството Ивермектин, което обикновено се използва за лечение на краста и при борба с паразитни червеи.

В началото на януари списание „The Lancet” публикува резултатите от тестове за ефективността на Ивермектин при леки симптоми на коронавирус. Предклиничните проучвания показват, че лекарството предотвратява развитието на нови клетки на SARS-CoV-2, но е ефективно само при високи концентрации.

Обещаващи бяха и резултатите от предварителни клинични проучвания, проведени от учени от Института за глобално здраве в Барселона сред 12 доброволци. Учените се надяват да продължат тестването с по-голяма група участници.

Положителна оценка за ефективността на Ивермектина в борбата срещу коронавируса даде и асоциацията на американските лекари за интензивна терапия Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC). На базата на клинични доказателства, FLCCC заключава, че лекарството може значително да намали вирусното натоварване и да ускори възстановяването при пациенти с леки до умерени симптоми. Има надежда, че използването на Ивермектин ще помогне също да се избегне хоспитализация и да се намали смъртността при пациенти с тежки симптоми.

От миналата година Ивермектинът беше активно рекламиран като средство за борба с коронавируса в Латинска Америка. Независимо от това, СЗО и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреждават препаратът да не се използва, тъй като ефикасността му при лечението на COVID-19 все още не е напълно доказана.

Тоцилизумаб и сарилумаб – спорни препарати

Тоцилизумаб и сарилумаб са инхибитори на цитокини: пептидни молекули, които тялото произвежда за борба с инфекцията. И двата препарата обикновено се използват за лечение на ревматоиден артрит и други възпаления.

Засега няма безспорни доказателства за тяхната ефективност при борбата с COVID-19. Някои проучвания показват, че лекарствата намаляват смъртността при пациенти с тежки симптоми, докато според други те не дават резултат. Независимо от това, правителството на Великобритания ще използва тоцилизумаб и сарилумаб в близко бъдеще за лечение на пациенти с COVID-19 в реанимация.

Хидроксихлорохин – надеждите не се оправдаха

В началото на пандемията големи надежди се възлагаха на добре познатото лекарство против малария Хидроксихлорохин. Те обаче не се оправдаха – приемът му не доведе до подобряване на състоянието на пациентите с COVID-19.

Германският институт за ваксини и биомедицински лекарства „Паул Ерлих” предупреждава Хидроксихлорохинът да не се прилага при лечение на COVID-19. Пациентите, които приемат това лекарство, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от лекарите, тъй като препаратът може да причини тежки странични ефекти и да увеличи вероятността от летален изход.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.