Водещите новини
Home » Идеи » Опитни градинари съветват: Как да подредите зеленчуците, за да имате богата реколта /снимки/
Опитни градинари съветват: Как да подредите зеленчуците

Опитни градинари съветват: Как да подредите зеленчуците, за да имате богата реколта /снимки/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Опитните градинари планират къде да положат новите лехи, още преди да е започнал сезонът на посевите.

Логично, рационалното използване на земята повишава добива на градински и зеленчукови култури. Не е необходимо да  използвате химически торове и пестициди.

Със сигурност сте чували за растения, които се защитават взаимно, ако са засадени заедно. Те образуват солидна екосистема, която е устойчива на болести и вредители. Избирайки правилните култури, можете да направите компактни лехи, в които растенията няма да си пречат помежду си, а напротив, взаимно ще увеличат растежа си. Именно затова те растат комфортно заедно.

Днес от 365 Новини ще споделим с вас полезни съвети как да комбинирате култивираните растения и да се възползвате максимално от засаждането. Този подход ще ви позволи да отгледате не само здрави и плодородни култури, но и да спестите място от засадената земя.

1) Царевица, боб, тиква

Тази класическа комбинация е била използвана от нашите баби и са я наричали “три сестри”. Получава се максимално икономично пространство, тъй като бобът се увива по стъблата на царевицата, а тиквата расте добре в сянката ѝ.

2) Рози и чесън

На незабележимите места в цветната градина посадете чесън между розите. Той ще изплаши вредителите, ще усили аромата на розите и ще радва окото ви с лилавите си цветя.

3) Пъпеш и невен

Корените на пъпеша често страдат от нападението на червеи. В този случай плодовете порастват малки или растението умира. За да не използвате химични препарати, засадете между пъпешите невен.

4) Зеле и домати

Миризмата на домати ще изплаши кръстоцветните бълхи, които често нападат зелето.

5) Краставици и копър

Краставиците в градината ще дадат плод изобилно и продължително, ако между тях засадите копър.

6) Пипер и босилек

Тези растения си помагат взаимно да се развиват.

7) Диня (тиква) и латинки

Латинките отблъскват вредителите от тиквата. На стъблата на тиквата често се появяват листни въшки, които привличат полезни хищни насекоми – паяци, земни бръмбари.

8) Репички и спанак

Вредителите предпочитат листата на ряпата, докато самият корен не страда.

9) Целина и фасул

Наред с фасула целината ще расте с по-силен аромат, а фасулът ще образува повече шушулки.

10) Моркови и репички

Идеална комбинация за съвместно засаждане. Репичките поникват по-рано и подобряват качеството на почвата, а морковите порастват по-силни.

11) Патладжан и мащерка

Мащерката влияе благоприятно върху зеленчуците и подобрява вкуса им.

12) Картофи и кориандър

Картофите са устойчиви на болести, ако между лехите засадите кориандър.

13) Ягода и бораго

Борагото е вид лечебна краставица. Ако не го оставите да расте и го подрязвате  редовно, то ще подобри растежа на ягодите.

14) Ягоди и градински чай

Градинският чай се счита за много полезен съсед за ягодите.

15) Билки

Добрите съседи за зеленчуците са пикантните билки като босилек, анасон, кориандър, мента, риган, маточина, мащерка и копър. Те отделят вещества в околната среда, които отблъскват вредителите, дезинфекцират въздуха и повишават растежа на зеленчуците.

16) Ябълка и малина

Те се поддържат един друг. Малините се концентрират в почвата в близост до азота и повишават нивото на кислород в нея. Това е много полезно за ябълковите дървета.

17) Френско грозде и лук

Между храстите на френското грозде, можете да засадите лук.

Преди да направите вашите лехи, начертайте схема на градината. Това ще ви позволи правилно да разпределите пространството и да очертаете смесените насаждения. Следващата година тази схема следва да бъде променена в съответствие с правилата за растеж на селскостопанските култури.

Летният сезон не е далеч, споделете тази статия на приятелите си и нека използват полезните съвети за съвместно засаждане.

Източник: Букварче

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.