Водещите новини
Home » Свят » Огромен пробив в САЩ: Две таблетки на ден от това лекарство и нито един смъртен случай при К-19
Огромен пробив в САЩ: Две таблетки на ден от това лекарство и нито един смъртен случай при К-19

Огромен пробив в САЩ: Две таблетки на ден от това лекарство и нито един смъртен случай при К-19

Нов пробив в борбата с пандемията в Съединените щати. Клинични изпитания на експеримантално противовирусно хапче за COVID-19 показват, че намалява риска от хоспитализация с 50%.

Производителите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба.

Ключов за борбата с COVID-19 – така специалисти определят експерименталния антивирусен препарат „Молнупиравир“ (Molnupiravir). Лечението с него е лесно – 2 таблетки през 12 часа в продължение на 5 дни, обяснява д-р Румен Хичев, който е част от американския кризисния щаб за COVID-19.

„Това лекарство нанася целенасочени, образно казано, печатни грешки при копирането, при което резултатът е производството на неизползваеми протеини за вируса“, каза той.

Междинните клинични изпитвания показват, че лекарството намалява риска от хоспитализация или смърт с 50%, но има условие – трябва да се приеме рано, след като симптомите се проявят, за да има ефект.

„Нито един смъртен случай в групата, получила лекарството, такива е имало при другата група. Анализът е направен на 775 пациенти с COVID-19, при които имало поне един рисков фактор от тежко преболедуване“, допълни д-р Хичев.

При изпитанията не са регистрирани сериозни странични ефект. Резултатите са дали основание на компанията да кандидатства за спешно одобрение на медикамента от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата.

Блиц

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.