Водещите новини
Home » България » Официално от БАН: След 20 години 25% от населените места в България ще изчезнат. Топим се поголовно!
Официално от БАН: След 20 години 25% от населените места в България ще изчезнат. Топим се поголовно!

Официално от БАН: След 20 години 25% от населените места в България ще изчезнат. Топим се поголовно!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Доц. Надежда Илиева с мрачна прогноза за бъдещето на България

По думите ѝ най-засегнатите от обезлюдяване територии са Северозападна България, Северна Централна България – Централна Стара Планина, Странджа Сакар и Източните Родопи.

След 20 години населението на страната ни ще намалее до 5 млн. души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследване у нас на БАН.

„Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза по населени места. То показва, че около 25% от населените места в България ще бъдат заличени“, обяви по Би Ти Ви доц. Надежда Илиева от секция „Икономическа и социална география“ към БАН.

„В България, в сравнение с западноевропейските държави и САЩ, този процес на изселване от ядрото на града към близките населени места, тепърва ще се наблюдава“, уточни доц. Илиева.

Най-големият проблем на страната ни е силното застаряване на населението и високата смъртност. По показателя раждаемост сме на нивото на другите европейски държави, допълни експертът.

На база на това изследване смятам, че следващите години ще има надпревара за население – всяко селище ще се стреми да задържи населението“, допълва Илиева.

Източник: Петел

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.