Водещите новини
Home » България » Официално: 67.4 % от българите са във фалит, без никакви лични спестявания! Само 1.8 % са получили помощ от държавата!
Официално: 67.4 % от българите са във фалит без никакви лични спестявания!

Официално: 67.4 % от българите са във фалит, без никакви лични спестявания! Само 1.8 % са получили помощ от държавата!

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Повече от две трети (67.4%) от българите нямат лични спестявания в банка, а наличните им средства в кеш са толкова малко, че не биха им стигнали за повече от 3 месеца без доходи, разбра 365 Новини.

В същото време заради икономическата корона-криза 10 % от населението е изгубило трайно или временно работата си, но само 1.8 % (една пета от новите безработни) са получили някаква помощ или компенсация от държавата.

Това показват резултатите от общоевропейско проучване за последиците от корона- кризата на авторитетната социологическа агенция Eurofound

На въпроса „Колко време бихте могли да изкарате със спестяванията си ако домакинството ви остане без приходи“, 16 % от запитаните българи са отговорили: между 3 и 6 месеца, 7 % са отговорили: между 6 и 12 месеца и други 9 % са заявили, че разполагат с ресурси да остане без доходи повече от година, информира икономическият сайт pariteni.bg.

23,2 % от българите са посочили, че заради коронавирусната пандемия домакинството им е пред фалит и са забавили плащането на сметката си за телефон и интернет за периода декември-януари. Приблизително същият процент са отговорили, че са забавили плащанията и на сметките си за ток, вода и газ през последните 3 месеца.

Над една трета (35.2%) от домакинствата в България казват, че „много трудно“ или „вече им е невъзможно“ да свързват двата края. Други 25 % се справят „с известни затруднения“ – отново заради ниските си доходи.

През януари – към момента на проучването (22 декември, 2020 г. – 27 януари, 2021 г.), 10 % от анкетираните българи е казал, че е изгубил работата си заради пандемията. С по-голям ръст на безработицата заради карантината са само Испания (16%), Кипър, Гърция, Унгария и Латвия, но авторите предупреждават, че данните им за кипърците и латвийците не са съвсем точни.

На въпроса: „Опасявате ли се, че ще останете без работа през следващите 3 месеца?“ данните за България са потресаващи. Цели 29.8% от анкетираните българи са отговорили с: „много е вероятно“ и „по-скоро е възможно“.

От отговорите става ясно и че в условията на настоящата карантина и икономическа криза над две трети от българските домакинства (67.4 %) няма как да се справят без помощта на държавата. 37.6% от тях са декларирали че нямат никакви спестявания, а още 29.8% – че разполагат с някакви минимални средства, които биха им стигнали за не повече от 3 месеца без работа.

На въпроса „Получихте ли някаква помощ от държавата?“ с „Не“ или „Не се отнася за мен“ са отговорили 93.4 % от българите. И само 1.8 % посочват, че са получили някаква помощ или компенсация от държавния бюджет.

Ето така ГЕРБ 11 години повишава доходите на населението… и пак така се грижи за хората.

Пею Благов, Skandalno.net

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.