Водещите новини
Home » България » Официално: 67.4 % от българите са във фалит, без никакви лични спестявания! Само 1.8 % са получили помощ от държавата!
Официално: 67.4 % от българите са във фалит без никакви лични спестявания!

Официално: 67.4 % от българите са във фалит, без никакви лични спестявания! Само 1.8 % са получили помощ от държавата!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Повече от две трети (67.4%) от българите нямат лични спестявания в банка, а наличните им средства в кеш са толкова малко, че не биха им стигнали за повече от 3 месеца без доходи, разбра 365 Новини.

В същото време заради икономическата корона-криза 10 % от населението е изгубило трайно или временно работата си, но само 1.8 % (една пета от новите безработни) са получили някаква помощ или компенсация от държавата.

Това показват резултатите от общоевропейско проучване за последиците от корона- кризата на авторитетната социологическа агенция Eurofound

На въпроса „Колко време бихте могли да изкарате със спестяванията си ако домакинството ви остане без приходи“, 16 % от запитаните българи са отговорили: между 3 и 6 месеца, 7 % са отговорили: между 6 и 12 месеца и други 9 % са заявили, че разполагат с ресурси да остане без доходи повече от година, информира икономическият сайт pariteni.bg.

23,2 % от българите са посочили, че заради коронавирусната пандемия домакинството им е пред фалит и са забавили плащането на сметката си за телефон и интернет за периода декември-януари. Приблизително същият процент са отговорили, че са забавили плащанията и на сметките си за ток, вода и газ през последните 3 месеца.

Над една трета (35.2%) от домакинствата в България казват, че „много трудно“ или „вече им е невъзможно“ да свързват двата края. Други 25 % се справят „с известни затруднения“ – отново заради ниските си доходи.

През януари – към момента на проучването (22 декември, 2020 г. – 27 януари, 2021 г.), 10 % от анкетираните българи е казал, че е изгубил работата си заради пандемията. С по-голям ръст на безработицата заради карантината са само Испания (16%), Кипър, Гърция, Унгария и Латвия, но авторите предупреждават, че данните им за кипърците и латвийците не са съвсем точни.

На въпроса: „Опасявате ли се, че ще останете без работа през следващите 3 месеца?“ данните за България са потресаващи. Цели 29.8% от анкетираните българи са отговорили с: „много е вероятно“ и „по-скоро е възможно“.

От отговорите става ясно и че в условията на настоящата карантина и икономическа криза над две трети от българските домакинства (67.4 %) няма как да се справят без помощта на държавата. 37.6% от тях са декларирали че нямат никакви спестявания, а още 29.8% – че разполагат с някакви минимални средства, които биха им стигнали за не повече от 3 месеца без работа.

На въпроса „Получихте ли някаква помощ от държавата?“ с „Не“ или „Не се отнася за мен“ са отговорили 93.4 % от българите. И само 1.8 % посочват, че са получили някаква помощ или компенсация от държавния бюджет.

Ето така ГЕРБ 11 години повишава доходите на населението… и пак така се грижи за хората.

Пею Благов, Skandalno.net

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.