Home » Топ новини » Ново 20! Забраняват на хората да ползват дърва и въглища! Били вредни!
Забраняват на хората да ползват дърва и въглища

Ново 20! Забраняват на хората да ползват дърва и въглища! Били вредни!

България отново търпи унижения! От 2018-а година е в сила нова евродиректива, според която трябва да бъдат намалени вредните въглеродни и азотни емисии, което от своя страна ще наложи забрана на най-евтиният метод за отопление – дърва и въглища.

Изискванията на Европа са, да бъдат използвани екобрикети с биомаса, но те са много по-скъпи от добре познатите ни въглища, което ще доведе до фалит хиляди български семейства. Според последните анализи, за отоплението на едно средностатистическо семейство с дърва и въглища, са необходими 1200 лв. за зимния сезон, а ако те бъдат заменени с биомаса, цената се увеличава до 1800 лв. или с 50% повече.

Освен че хората ще трябва да харчат повече за отопление или да стоят на студено, тази абсурдна директива ще доведе и до масов фалит на въгледобивните дружества, които така или иначе вече едва кретат. ТЕЦ-ове, големи промишлени предприятия, заводи за цимент и стъкла също ще фалират, защото те използват основно въглища, а новите брикети ще бъдат непосилни като цена, за тяхната работа.

Вместо да се ограничат вредните емисии от автомобили, самолети и други видове транспортни средства, отново се нанася шамар върху най-бедните, които трябва да мизерстват, заради простотията на ЕС.

Подмяната на старите печки на дърва и въглища трябва да стане до 2021 г. поне в общините, в които има наднормени замърсявания с фини прахови частици.

Тази и още десетки други мерки предвижда проектът на национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, която е изготвена от Световната банка. Вчера той бе представен публично и след около месец трябва да се приеме от кабинета и гласува от парламента, тъй като повечето мерки изискват законодателни промени.

Общините с превишаване на замърсяванията са 24 и заради тях през 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Друга сравнително всеобхватна мярка, която ще засегне всички притежатели на автомобили, е въвеждането на екостикери

Срокът за това е 12 месеца и отговорник е транспортното министерство. Екостикерите ще са с различни цветове в зависимост от степента на замърсяване с изгорели газове. Те ще се установяват по време на редовния годишен технически преглед.

След това всяка община ще има право да определя специални зони, в които постоянно или само временно няма да допускат автомобили с висока степен на замърсяване. За да стане това, е нужна промяна в няколко закона.

Според изчисленията на Световната банка от тази мярка ще има и голям финансов ефект, особено в големите градове, тъй като те ще имат допълнителни приходи от глобите, налагани за навлизане на замърсяващи автомобили в зоните. В София и Пловдив например тези приходи се очаква да достигат до около 50 млн. лв. годишно, казаха експертите на Световната банка.

От 365 Новини Ви питаме: Одобрявате ли подобни мерки?
Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.