Home » Топ новини » Нидал Алгафари с взривяващ коментар за Великото народно събрание и три варианта
Нидал Алгафари с взривяващ коментар за Великото народно събрание

Нидал Алгафари с взривяващ коментар за Великото народно събрание и три варианта

Политическият пиар Нидал Алгафари написа силен анализ по повод историческата реч на премиера Бойко Борисов с предложение да се свика Велико народно събрание и да се промени Конституцията.

По думите на Алгафари това е било желанието на всички на политическата сцена у нас – и управляващи, и опозиция, видя 365 Новини.

Политическият пиар очерта обаче три варианта, за какво да се свика ВНС. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил.

Приятели,

вчера в опит да укроти опърничавата министър -председателят хвърли в тих ужас всичко що се опитва да се занимава с политика.

Дали трябва да се свика Велико Народно Събрание?!

Трябва. Макар и закъсняло трябва. Всички, или хайде не абсолютно всички, го искаха. Почти всички на власт и в опозиция се жалваха, че конституцията не позволявала това или онова. Сега вече е факт и на масата за обсъждане за какво да се свика ВНС.

Вариант първи е да се свика за да се закрие и всички решения да се взимат от тук насетне от Народно събрание.

Втори вариант, опозицията и извън парламентарно представените партии да започнат надцакването. Да поставят всички кривини в структурирането на властта за разглеждане от ВНС. Националпатриотите да си поставят техните искания за семейни ценности, армията, полицията. Либералите да поискат обратното на националпатриотите.

Президентските съветници да поискат президентска република. Монархистите – монархия. Комунистите да си върнат член първи. ДПС да дадат съгласието си за ВНС само ако бъде разисквана точката за майчиния език. Еколозите, да се влеят в разискванията, че природата е по-важна от икономиката. При този вариант, за да се получи нужният консенсус в обществото, ще са нужни тежки, тромави и много дълги разисквания, още преди гласуването за ВНС, камо ли след това.

Трети вариант, много шум за нищо. Ще се изпокарат професори и академици, прависти и конституционалисти. Няма да се разберат за бройката на народните представители. Няма да се разберат за субсидиите, за прага за влизане в НС. Няма да се разберат за хиляди неща, защото сме разединени. Няма да се разберат и защото нямаме авторитети, които да са безукорни. Няма да се разберат, защото интелигенцията ни е разединена заради комата хляб, който им се подхвърля от десетилетия.

Но всеки застанал срещу идеята за свикване на ВНС ще бъде сочен от всички, като чумав.

Питам се, дали тези, които са ни познати като общественици и политици, са хората, които трябва да решават съдбата на всички ни. Защо ли? Ще си позволя да ви разкажа анекдот от миналото. Човек намерил лампата на Аладин. Защото бил чел, знаел, че като я потъркаш излиза дух, който изпълнява всякакви желания. Така и станало. Попитал духът:

– Какво е желанието ти, човека?

– Искам – след дълги размисли промълвил човекът – да построиш мост от тук до луната.
Духът се почесал по голата глава и му рекъл:

– Абе човеко, защо ти е мост до луната. Толкова бетон, толкова средства, толкова труд…Я дай нещо друго.

Тогава човекът размислил. Прав бил духът.

– Тогава искам да имам имам управници с морал, да не крадат, да са честни и справедливи.
Замислил се духът и започнал да отброява пръстите на едната си ръка.

– Един… ТЦ … Аха двама … Тц.

Дълго мислил и накрая се обърнал към човека.

– Как искаш да е моста? Двулентов, магистрала, с мантинели, с боя ли?

Та каквато и конституция да забъркаме, ще ни трябва някой да я спазва, а не да търси вратички да я заобикаля. От познатите ни политически формации, които ще са основата на ВНС, на кой ще се доверите? Коя политическа формация или политик ще ни предложи неподкупни, честни, милеещи за родината слуги на народа?

Според мен е много трудно, защото „Интересът клати феса“!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.