Home » Свят » Невероятната история на една майка, която спаси живота на детето си след грешно поставена диагноза
Невероятната история на една майка която спаси живота на детето си след грешно поставена диагноза

Невероятната история на една майка, която спаси живота на детето си след грешно поставена диагноза

Понякога майките наистина знаят по-добре от лекарите и една от тях предупреждава винаги да търсите второ лекарско мнение, ако майчиния ви инстинкт подсказва, че нещо не е наред.

Малкият Картър Хорншоу е само на четири месеца, когато за малко не умира, разбра 365новини. Момченцето получава сърдечен удар и трябва да премине през 6-часова сърдечна операция, след като се разбира, че Картър страда от рядка сърдечна аномалия на лявата коронарна артерия. Заболяването засяга само 1 на 300 хил. деца. Преди това лекарите убеждавали 20-годишната му майка Никита Килвингтън, че няма нищо сериозно. Първо ѝ казват, че страда от колики, а после, че може да има скарлатина или възпаление на гърлото.

Малкият Картър Хорншоу

Състоянието на Картър обаче се влошава и той става все по-слаб, майчиният инстинкт на Никита ѝ подсказва, че диагнозата не е правилна.

Затова отива в болницата и настоява за други изследвания. От тях лекарите установяват, че сърцето на Картър никак не е добре и има 50% шанс да живее. Затова Никита предупреждава и другите родители да потърсят второ мнение, ако се притесняват, че първоначалната диагноза не е правилна. Тя с ужас си представя какво би станало, ако не беше послушала инстинктите си:

„Ако трябва да бъда честна, не повярвах на нито една дума на лекарите. Те постоянно си сменяха мнението за това какво не е наред с детето ми, казва Никита. Когато отидох първия път ми казаха, че просто има много тежки колики, на следващия ден го заведох пак, защото състоянието му се влошаваше, а те ми казаха, че има скарлатина. На третия ден друг лекар ни каза, че има инфекция на гърлото. Нищо обаче не се връзваше и всичко беше толкова влудяващо.“

Бебе с грешно поставена диагнозаНа 29 юни притеснената Никита решава да вземе нещата в свои ръце и настоява Картър да бъде приет в болница.

Там състоянието му рязко се влошава. „Буквално щеше да издъхне в количката, когато пристигнахме в болницата. Едвам дишаше, а сърцето му беше подуто. Поставиха го на системи, беше целия в тръби. Едвам издържах да го гледам така. Чувствах се напълно безсилна.“ След това момченцето е преместено в друга болница и там откриват редкия синдром, от който страда Картър. При него лявата коронарна артерия е свързана с белодробната артерия, а не с аортата, както би трябвало. „Вкараха камера в тялото му и най-накрая диагностицираха Картър.

Никита и КартърБеше успокояващо най-накрая да имаш точна диагноза, но и бях много притеснена, защото заболяването е толкова рядко. Лекарят ми каза, че на година има по най-много три подобни случая, затова бях много уплашена за Картър, защото не знаех дали ще издържи.“ „На следващия ден Картър получи малък сърдечен удар, защото сърцето му беше толкова подуто, че до него не достигаше кислород. Беше просто ужасно. Всички свързваме сърдечните удари с хора в напреднала възраст, никой не си мисли, че и бебе може да получи такъв.“

На следващия ден Картър преминава през операцията, която спасява живота му. Засега той е в изкуствена кома и се възстановява.

„Възстановява се много бързо, казва Никита. Впечатли всички медицински сестри с това колко бързо се подобрява.“ Картър ще остане още няколко дни в болницата, а Никита казва: „Съветвам всеки родител, който се притеснява, да следва инстинктите си – без моя майчин инстинкт Картър може би днес нямаше да е сред нас.“

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.