Home » България » Непоказвани до сега СНИМКИ от погребението на великите Гунди и Котков!
СНИМКИ от погребението на великите Гунди и Котков

Непоказвани до сега СНИМКИ от погребението на великите Гунди и Котков!

Безценни кадри от футболната история на България. Това запечатва с камера перничанинът Ненко Стоименов на 2 юли 1971 г., докато следва ковчезите на футболните герои на България Георги Аспарухов и Никола Котков.

Той е дошъл от родния си град с фотоапарат, за да запамети на лента сбогуването на потъналата в скръб България с любимите й момчета.

Гунди и Котков са погребани на 2 юли 1971 г.

„Татко много се гордееше с тези снимки – разказва пред „България Днес“ Антоанета Георгиева, дъщеря на Ненко. – Беше запален левскар и обичаше много футбола. Отиде си от този свят преди години и отдавна си мислех какво да направя с неговите снимки от погребението. Радвам се, че „България Днес“ реши да ги публикува. Аз ги оставям като дарение на Държавен архив – Перник, където и работя.“

Стотици хиляди изпращат Гунди и Котков в последния им път / Снимки: Ненко СТОИМЕНОВ

Поклонението пред тленните останки на Аспарухов и Котков се превръща в най-голямото спонтанно събиране на хора в най-новата история на България, след това на цар Борис III през 1943 г. Но от милицията полагат всички усилия това да не се случи.

Венци пристигат от цялата страна

Ситуацията се усложнява и от това, че в деня, когато катастрофират българските спортисти, трагично загиват и трима руски космонавти. От БКП нареждат траурът да бъде за „братушките“. Но народът този път не желае да слуша партийната воля.

Униформени милиционери са част от погребалното шествие

Последният човек, видял труповете на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков преди погребението, е бай Весо. Той работи на „Герена“ като домакин и е баща на футболиста от „Левски“ Цветан Веселинов – Меци. Бай Весо описва по ярък начин своите спомени от деня, в който България плаче.

Процесията с ковчезите едва си пробива път към гробищата

„От рано сутринта се събраха десетки хиляди хора, които искаха да отдадат почит на идолите си – пише в личния си дневник бай Весо. – Ковчезите бяха в една зала на стадиона. Дойде време за погребението, а множеството още не бе минало. Тогава шефът на „Левски“ Червенушев каза, че ще изнесат ковчезите на терена, и хората нахлуха на стадиона. За малко това отвори път и с една милиционерска кола ги откараха към гробищата. Там нямаше опело, церемонии и тем подобни. Направо ги метнаха в гробовете.“

Съотборници на Гунди поднасят венци

Властта е в потрес от невижданата проява на обич към двамата футболисти. Министърът на вътрешните работи по онова време Ангел Солаков е свален и разжалван, защото не е успял да опази реда по време на погребението на Аспарухов и Котков.

Очевидци разказват, че ковчезите вече били в земята на Централни гробища, а от „Герена“ все още се точела тълпа…

Погребението на двамата футболисти е шок за властта в България

Дори днес, 48 години по-късно, България продължава да помни Гунди и Котето. Футболистите, които даваха сърце и душа както за своя клуб, така и за честта на родината в националния отбор.

Хиляди са по трибуните на „Герена“ за погребението

Автор на безценните кадри е запалянкото Ненко Стоименов от Перник

Източник: България днес

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.