Home » България » Нека го подкрепим! Наскоро дипломиран лекар обикаля селата и лекува безплатно хората
Нека го подкрепим! Наскоро дипломиран лекар обикаля селата и лекува безплатно хората

Нека го подкрепим! Наскоро дипломиран лекар обикаля селата и лекува безплатно хората

Младият, 24-годишен доктор, Шеип Панев е човек, изцяло отдаден на професията си и идеята да помага на хората, които имат нужда, видя 365новини.

Още като студент преди няколко години се включва в доброволческата програма “Забавно лято: грижовна есен” – съвместен проект на фондациите BCause и “Направи добро – Александровска”. Кампанията организира безплатни прегледи по един месец всяка пролет и есен на хора в отдалечени места, където достъпът до медицинска помощ се свежда до местния фелдшер или джипито, което идва веднъж седмично, а понякога и месечно, пише “24 часа”.

Шеип ПаневПрегледите са за възрастни хора над 60 години, но който и да дойде, не го връщаме, защото един профилактичен преглед може да покаже дали пациентът има проблем, или не.

Ако има и можем да му помогнем на място, го правим, а ако не, го насочваме към болнично заведение – да потърси специализирана помощ”, разказва д-р Панев. Има дни, в които преглеждат и по 200 пациенти, а работното време по време на програмата започва в 8 сутринта и свършва с последния човек, което може да е и късно вечер. В началото младият лекар не знае какво да очаква от програмата.

Не след дълго разбира, че това, от една страна, му носи полза като лекар, тъй като вижда интересни случаи, а и проследява процеса на диагностициране само на базата на знанията на лекарите около него, почти без апаратура. “От друга страна, като човек виждам различни съдби.

Млад лекар лекува безплатно по селатаПреди всичко обаче тези прегледи носят на всички нас успокоение за душата, че сме направили нещо през този ден, че сме помогнали на тези хора, че самите ние не живеем напразно, а сме направили нещо за хората, които са забравени някъде там”, категоричен е д-р Панев. Че ще стане лекар, той знае още от 7-годишна възраст, когато губи баща си.

Решава го, защото не иска да има и други деца като него, които да страдат.

Днес той е специализант в детската травматология на най-голямата спешна болница у нас – “Пирогов”, а вариантът да замине за чужбина присъства в плановете му дотолкова, че да получи допълнителна квалификация.

Млад лекар за пример“С времето осъзнах, че неслучайно съм роден в тази страна, че мисията ми е тук и всички са инвестирали в това аз да стана и да бъда лекар тук. Чувствам го като дълг към обществото и най-вече към моите близки и тези. които са ми помогнали да стана лекар и да се изградя като личност”, споделя д-р Панев.

В живота си той има и друга мисия – като истински планинар иска да показва на хората, че България е наистина с красива природа. Не спира и да съветва хората да инвестират в себе си, в умения, знания, да бъдат добри, да не вредят на себе си, на хората около тях, на природата, да се огледат и да видят кои са стойностните неща в живота и да им се радват.

Източник: Коч

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.