Home » Здраве » Не минерална, а преварена вода при камъни в бъбреците
преварена вода при камъни в бъбреците

Не минерална, а преварена вода при камъни в бъбреците

Бъбречнокаменната болест (уролитиаза) е едно от най-често срещаните урологични заболявания, научи 365novini.

Дали поради климатичните особености, почвата или хранителните навици, но заболяването засяга немалко хора най-често в по-топлите страни. Докато в Швеция и Норвегия например от камъни в бъбреците страдат 3-5%, на Балканския полуостров, в това число и у нас, болестта поразява до 15%.

С други думи, у нас около 400 хил. души имат този проблем и България попада в ендемична зона с много по-голяма честота на уролитиаза. Основната препоръка за превенция е да се приемат повече течности, основно чиста вода – това значително намалява скоростта на образуване на камъни.

Особено важно е да се пие много вода през лятото, когато с потта и дишането се губи голямо количество течност.

Практиката показва, че през лятото броят на пациентите с уролитиаза се увеличава, а през есента и зимата идват много мъже с простатни заболявания – аденом, простатит, а жените – с цистит. За урологични пациенти се препоръчва преварена, а не минерална вода, въпреки че много хора я намират за по-полезна.

Само напълно здрав човек може да пие спокойно, без да се притеснява за здравето си, минерална вода. Богатата на природни соли вода ускорява растежа на камъните.

ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.