Водещите новини
Home » Свят » Народът се надига: Във всички американски щати се подготвят въоръжени протести!
Народът се надига: Във всички американски щати се подготвят въоръжени протести!

Народът се надига: Във всички американски щати се подготвят въоръжени протести!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Федералното бюро за разследване на Съединените щати предупреди, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън.

Ситуацията в страната остава напрегната след щурма на Капитолия миналата седмица, видя 365 Новини

Според вътрешен бюлетин на ФБР, цитиран от телевизия Ей Би Си Нюз, най-малко една радикална групировка е призовала за щурмуване на правителствени и федерални институции в цялата страна в дните преди и на самата дата на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън – 20 януари.

Затова и американските власти решиха да започнат шест дни по-рано засилването на мерките за сигурност. До церемонията разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни.

Пентагонът разреши разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия. Близо 5000 допълнителни войници може да бъдат изпратени към тях за церемонията.

За момента тяхната мисия се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани „само в краен случай“ да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол, заяви генерал Даниъл Хокансън, който отговаря за Националната гвардия в Министерството на отбраната.

Вчера президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение в столицата до 24 януари, което дава право на силите за сигурност да действат, за да избегнат заплаха или катастрофа.

Това стана след оставката на изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф. Според американските медии решението на Улф е следствие от щурма на Капитолия.

И докато властите се опитват да направят всичко възможно да предотвратят бъдещи инциденти, демократите в Конгреса се готвят да задействат процедура по импийчмънт срещу Тръмп именно заради погрома над Капитолия.

Така той може да стане първият в историята американски президент, за когото Камарата на представителите гласува импийчмънт два пъти.

Източник: Евроком

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.