Home » Свят » Най-възрастната жена в света разтърсващо: Дългият живот изобщо не е Божи дар за мен, а наказание (СНИМКИ)
Най-възрастната жена в света разтърсващо: Дългият живот изобщо не е Божи дар за мен а наказание (СНИМКИ)

Най-възрастната жена в света разтърсващо: Дългият живот изобщо не е Божи дар за мен, а наказание (СНИМКИ)

Жителка на Русия твърди, че е най-възрастният човек в света, но казва, че нейният предстоящ 129-ти рожден ден не е нищо друго освен „наказание“. Коку Истамбулова от Чечения, заявява, че през целия си живот не е имала нито един щастлив ден и няма представа как е успяла да живее толкова дълго.

Истамбулова, която избягва месото, но обича ферментиралото мляко, вярва, че това, че ще стане на удивителните 129 години през следващия месец  е просто „Божията воля“.

Твърдението, че Истамбулова е на път да достигне тази уникална и пределна възраст, идва от властите в Русия и се основава на нейния паспорт, който показва дата на раждане – 1 юни 1889г., информира „Дейли Мейл“.

Ако това е вярно, Истамбулова е била на 27 години, когато руската революция сваля цар Николай II, на 55, когато завършва Втората световна война, и на 102, когато Съветският съюз се разпада.

Тя си спомня за „страшните“ нацистки германски танкове, които минават до родния й дом в село в Чечения.

Тя и семейството й по-късно са депортирани заедно с голяма част от чеченския народ в Казахстан и Сибир от Сталин, който ги обвинява в нацистко сътрудничество.

Най-възрастната жена в света разтърсващо: Дългият живот изобщо не е Божи дар за мен, а наказание (СНИМКИ)

На въпроса как е живяла толкова дълго, Истамбулова отговаря: „Това бе Божията воля. Не направих нищо, за да се случи това. Виждам хора, живеещи дълго време, които се занимават със спорт, ядат специални неща, поддържат се във форма, но аз лично нямам представа как съм успяла да живея толкова много“, споделя възрастната жена.

„Не съм имала нито един щастлив ден в живота ми. Винаги съм работила упорито в градината. Изморена съм. Дългият живот изобщо не е Божи дар за мен, а наказание“, казва още най-възрастната жена в света.

Тя е способна да се храни и да ходи, но зрението й е отслабнало значително. По време на дългия си живот тя е загубила няколко деца, включително и син, който починал на шестгодишна възраст.

Роднините твърдят, че единствената оцеляла нейна дъщеря Тамара е починала преди пет години, на 104-годишна възраст.

„Преживях руската гражданска война (след болшевишката революция), Втората световна война, депортацията на нашата нация през 1944 г. и две чеченски войни. А сега съм сигурна, че животът ми не е бил щастлив.

– Спомням си, немските танкове как преминаваха покрай къщата ни. Беше страшно. Но аз се опитвах да не го изразявам, докато се криехме в къщата“, разказва старата жена.

„Животът в Казахстан беше много тежък за нас. Разбира се, ние сме били и в Сибир, но чувствахме как жителите на Казахстан ни мразят. Всеки ден мечтаех да се върна по родните места. Работата в градината ми помагаше да се отърва от моите тъжни мисли, но душата ми винаги желаеше у дома“, разказва дълголетницата.

Най-възрастната жена в света разтърсващо: Дългият живот изобщо не е Божи дар за мен, а наказание (СНИМКИ)

Тя си припомня и как мюсюлманските ограничения върху облеклото стават по-леки и поносими по време на съветското управление след края на царското властване.

„Възпитаваха ни в много строги правила и бяхме много скромни в нашите дрехи. Спомням си, че баба ми ме биеше и наказваше, ако вратът ми се виждаше. Тогава дойдоха съветските времена и жените бързо започнаха да носят по-отворени дрехи.

– Като погледнах назад към нещастния си живот, бих искала да бях умряла, когато бях млада. Аз работих през целия си живот. Нямах време за почивка или развлечение. Ние или копаехме земята, или засаждахме дини. Когато работех, дните ми минаваха незабележимо един след един“, споделя откровено 128-годишната Истамбулова.

Властите в Русия заявяват, че всичките й документи са загубени по време на Втората чеченска война от 1999 до 2009 г.

Най-възрастната жена в света разтърсващо: Дългият живот изобщо не е Божи дар за мен, а наказание (СНИМКИ)

Според Пенсионния фонд, държавен орган в страната, в Русия има 37 души над 110-годишна възраст, въпреки че всички тези твърдения, включително и за Коку Истамбулова, не могат да бъдат проверени поради липсата на надеждни писмени досиета за раждане или за времето на ранната детска възраст.

Най-възрастната жена в света разтърсващо: Дългият живот изобщо не е Божи дар за мен, а наказание (СНИМКИ)

Къщата на 128-годишната Коку Истамбулова в Чечения

Припомняме, че след смъртта на 117-годишната Наби Таджима в Япония миналия месец, най-старата документирана жена в света се смята Чийо Мияко, родена на 2 май 1901 г., също от Япония.

Най-дългата документирана човешка продължителност на живота е на Жана Калмент от Франция, която е живяла 122 години, 164 дни, и умира през 1997 г.

Източник: jenata.blitz.bg

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.