Водещите новини
Home » Свят » На бунт: Напрежението ескалира в цяла Европа заради К-19
На бунт: Напрежението ескалира в цяла Европа заради К-19

На бунт: Напрежението ескалира в цяла Европа заради К-19

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

В много европейски страни имаше протести срещу ограниченията за коронавируса.

Няколкостотин души от ресторантьорския бизнес се събраха в унгарската столица Будапеща и заявиха, че около 100 заведения за хранене се готвят да отворят от утре, въпреки забраната и солените глоби, приети вчера от управляващите.

Властите решиха, че ресторантите, които заработят без официално разрешение са заплашени от акт за до 5 млн. форинта (около 17 хил. долара) и могат да бъдат затворени за срок от шест месеца.

Белгийската полиция разпръсна няколко десетки демонстранти, които поискаха отмяната на противоепидемичните мерки на протест в центъра на Брюксел. Проявата нямаше официално разрешение.

През седмицата белгийските власти наложиха забрана за пътувания без наложителна причина, въпреки че епидемиологичната ситуация в страната се подобрява.

След като бяха забранени демонстрациите, вчера и днес във Виена се събраха няколкостотин души, дошли “на разходка”.

Демонстрантите се събраха пред двореца Хофбург, след това продължиха по централния булевард Рингщрасе. Тъй като хората не спазваха необходимата дистанция и бяха без маски, а и настроението ставаше все по-агресивно, полицията призова множеството да се разпръсне.

А в Румъния около 200 души протестираха снощи пред сградата на министерството на здравеопазването след като шест души загинаха при пожар в една от основните болници за лечение на пациенти с Covid-19.

Протестиращите поискаха оставката на президента, на здравния министър и на ръководителя на департамента за извънредни ситуации, защото това бе третият пожар в болница в Румъния през последните няколко месеца.

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.