Home » Забавно » Мрежата се подпали от тази загадка на пътя! Всички се чудят кой е пръв?
Мрежата се подпали от тази загадка на пътя! Всички се чудят кой е пръв?

Мрежата се подпали от тази загадка на пътя! Всички се чудят кой е пръв?

Потребителите в мрежата влязоха в гореща полемика заради задача за шофьори. В публикувана картинка се задава въпросът кой от двамата водачи, единият от които е в кръгово кръстовище, е с предимство.

В самата ситуация липсва знак, който да посочва това. Така според част от потребителите, когато си навлязъл в кръгово, няма как да спреш, за да пропуснеш друго превозно средство. Според други обаче това не е така.

Nikolai Tusundjiev: До сега несам видял кола да влезе във кръговото и да спре да пропуска другите.. Който е влязал той е с предимство…

Владимир Фърцов: Да се върнат на мястото им откраднатите знаци защото ще има ПТП-та

Angel Statulov: По принцип, който е в кръговото е с предимство, но във Варна е този, който кара по – бързо“, гласят част от коментарите.
А ето и какво е обяснението:

На картинката е показано кръстовище с кръгово движение, сигнализирано с пътен знак Г12 със значението „Кръгово движение“. Този знак указва единствено, че кръстовището е кръгово и посоката на движение, в която трябва да навлезете в кръстовището.

Никъде няма поставен пътен знак относно предимството!

Това, че е кръстовище с кръгово движение съвсем не означава, че навлезлият е с предимство по подразбиране.

След като няма поставен пътен знак относно предимството, то за преминаването през това кръстовище, което в случая е кръгово, се прилага правилото за „предимство на дясностоящият“. В случая дясностоящ е жълтият автомобил и той трябва да премине пръв.

Червеният автомобил е без предимство именно, защото навлизайки в кръстовището, в ситуацията, която е показана, се намира от ляво на жълтият автомобил и следователно трябва да пропусне жълтия.

Правилото предимство на дясностоящия: „На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна“.

Важно

Пътен знак Г12 е от групата на пътни знаци със задължително предписание. Той НЕ определя предимството за преминаване през кръгово кръстовище.
Пътен знак Г12 „Кръгово движение“ се поставя непосредствено преди кръстовище, в което движението е кръгово и се извършва само в указаната от стрелките посока.
След пътен знак Г12 движението се извършва само в указаната от стрелките посока.

Ако няма поставени пътни знаци относно предимството за преминаване през кръстовището (независимо от това, че то е кръгово) това означава, че това е кръстовище на равнозначни пътища. А на кръстовище на равнозначни пътища винаги се прилага правилото за предимство на дясностоящия за определяне на реда за преминаване през него. Това правило важи и за кръгово кръстовище, ако на него няма поставен пътен знак за определяне на предимството.

Източник: Вихрогон

Твоят коментар

About clslavchev

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.