Home » България » Момчето, хакнало НАП, преди години пробило и защитата на сайта на МОН
Момчето хакнало НАП

Момчето, хакнало НАП, преди години пробило и защитата на сайта на МОН

20-годишният компютърен специалист, арестуван за кибератаката на НАП, и преди е атакувал държавни институции, научи 365novini

Според тях през 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Към момента хакерът на име Кристиян работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място. Няма криминално досие.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.

От публикации от преди 2 години става ясно, че Кристиян е бил ученик от Националната търговска гимназия в Пловдив.

Пред „Господари на ефира“ разказва, че се занимава с т. нар. pen tasting или киберсигурност, като в свой личен проект решил да провери дали личните данни, с които работи министерството на образованието, са защитени.

Според младежа, „всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или киберсигурност“ би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа.

flashnews

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.