Водещите новини
Home » Топ новини » Мира Радева: Ако младите излязат да гласуват Борисов няма шанс!
Мира Радева: Ако младите излязат да гласуват Борисов няма шанс!

Мира Радева: Ако младите излязат да гласуват Борисов няма шанс!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Истинското предизвикателство пред една кампания и нейният основен смисъл е да активизира онези граждани, които до последния момент не са сигурни дали и как ще гласуват, коментира социологът

Ако младите хора се активизират и гласуват на парламентарните избори на 4 април, ще има вот анти-ГЕРБ. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ социологът Мира Радева. Според нея трябва да се наблюдават избирателите, ориентиращи се в последния момент.

„Трябва да се наблюдават не твърдите електорални ядра, хората, които са решили за кого и как да гласуват. Истинското предизвикателство пред една кампания и нейният основен смисъл е да активизира онези граждани, които до последния момент променят мнението си и не са сигурни дали и как ще гласуват. Тези по-пасивни, по-отдалечени от политиката хора определят края на изборите“, обясни тя.

Мира Радева посочи, че прогнозите са опасни при кратките периоди на предизборна кампания именно заради наблюдението на тази група избиратели, която става по-хаотична и по-непредвидима.

„При нас кампаниите стават все по-кратки и основният фактор, който трябва да следим е кои са тези хора, които продължават да се колебаят и нямат оформено мнение, какви са като социален състав, обикновено това са млади хора. А по-активните, младите хора са бесни на тази ситуация и ако излязат да гласуват, много е вероятно да гласуват против статуквото.

Ако тази група хора се активизира, това е вот анти-ГЕРБ, най-вероятно е да налее вода в мелницата на Слави Трифонов, който е много пасивен, а именно той ще спечели най-много от мобилизация на тези хора“, коментира експертът.

Другата възможност е при възрастните хора, които вероятно ще бъдат уплашени от пандемичната обстановка, а това би се отразило на резултатите на БСП, допълни Мира Радева. Затова за БСП е от голямо значение мобилизацията на възрастните.

Според Мира Радева ще бъде трудно малките партии да прехвърлят 4-процентната бариера, тъй като избирателите гласуват за онези, които имат шанс да влязат в парламента.

„Слави Трифонов може да издърпа чергата на Мая Манолова и Отровното трио“, допълни още тя

epicenter.bg

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.