Водещите новини
Home » Топ новини » Министър Ангелов: Не срещнах нито една от очакваните алергични реакции
Министър Ангелов: Не срещнах нито една от очакваните алергични реакции

Министър Ангелов: Не срещнах нито една от очакваните алергични реакции

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Всичко зависи от индивидуалната чувствителност на всеки отделен човек, от неговата реактивност и готовността да имунната системата да се справи с имуногена, вкаран в тялото чрез ваксина. Нито един от очакваните реакции не срещнах, чувствам се добре“.

Това каза в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който по-рано днес стана първият българин, ваксиниран срещу коронавируса.

„Бяха ми дадени указанията от лекарите, които ме прегледаха, да следя всяка промяна в състоянието ми и да съобщя своевременно. Няма промени, които да наблюдавам, включително на мястото на убождането липсва болка“, каза още той.

Той допълни, че не си е правил противогрипна ваксина, защото не попада в групата хора с рискови фактори.

„Съвместими са двете ваксини, няма проблем да се ваксинират и с противогрипна ваксина, и с ваксина срещу COVID-19“, каза още той.

По думите му желаещите да се ваксинират се увеличават с всеки изминал ден.

„Което означава, че разумът почва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата, защото хората разбират, че това е единственото спасение, за да се върнем към нормалния начин на живот“, обясни проф. Ангелов, като допълни, че ще настоява всяка от фирмите производители да даде отговори на въпросите на българските граждани.

„Постарахме се да гарантираме целия път на доставка на ваксините, както и температурния режим на доставка. Камионът, с който бяха доставени ваксините, поддържа същата температура като камиона, с който те бяха доставени в Европа. Под никаква форма не намирам шегите за уместни, напротив – те разколебават и се докосват до страховете до много български граждани“, каза здравният министър във връзка с доставката на ваксините у нас с камион за кренвирши.

Според него следващите доставки ще се извършат с хладилни камиони на производителя на препарата „Пфайзер“ и количествата ще отидат директно в специалните фризери на отговорните здравни инспекции в страната.

„Подобни камиони на частни компании помагат на правителствата на държави както в Европа, така и в САЩ, Канада и Австралия. Шегите са неуместни за такъв труден момент за България“, обясни той.

„2021 г. ще бъде година на надеждата. Аз като министър на здравеопазването ще вложа цялата си сила и енергия, за да направя най-доброто, което може да бъде направено за всеки български гражданин. Категорично не желая да бъда харесван или одобряван, а да бъде полезен“, обобщи проф. Ангелов.

„Очаквам до края на годината да приключим ваксинационната кампания и да обхванем 70% от българското общество“, обяви Ангелов.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.