Home » България » Медицинска сестра с 42-годишен стаж стана рекордьор по COVID дежурства в търновската болница
Медицинска сестра с 42-годишен стаж стана рекордьор по COVID дежурства

Медицинска сестра с 42-годишен стаж стана рекордьор по COVID дежурства в търновската болница

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Радка Рабатилева изкарала 13 смени в звеното, най-дългата от които 14 дни, разбра 365 Новини

13 ДЕЖУРСТВА В COVID ОТДЕЛЕНИЯ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ Е ДАЛА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА РАДКА РАБАТИЛЕВА, което я превръща в един от тримата здравни работници в болницата с най-много смени в специализираните звена. Старшата на Първа хирургия посрещнала 2021 г. отново на работа – сред инфектираните с коронавирус. Малко след полунощ тя и останалите от екипа минали по болничните стаи, за да поздравят и сурвакат пациентите. Наричали за здраве и 84-годишен мъж, настанен в структурата, който няколко дни по-късно оздравял и бил благополучно изписан.

Рабатилева е от Лясковец и има стаж като медицинска сестра цели 42 години. Работила е в родния си град, после в Свищов и през 2006 година започнала в търновската болница. Казва, че заобичала като свое семейство колектива на Първа хирургия, която бе първата трансформирана структура в COVID звено в лечебницата през пролетта.

„Първите случаи в областта сякаш закъсняха. В другите градове имаше доказани заболели и приети за терапия и ние бяхме психически подготвени, че рано или късно ще се наложи в нашата болница да обгрижваме инфектирани. Когато бе диагностициран първият с COVID-19 в региона – д-р Точков младши, аз бях дежурна в отделението и приемахме пациенти само по спешност, за да можем да реагираме моментално и да ги преместим във Втора хирургия, ако дойде пациент с коронавирус. Д-р Филев и главната сестра Минекова ми съобщиха, че вече и при нас се налага хоспитализация на болен от COVID-19, но не се престраших да дам първото такова дежурство“, спомня си Радка.

В ОНЗИ МОМЕНТ ПРЕЦЕНИЛА, ЧЕ НЕ Е УДАЧНО ДА ВЛЕЗЕ В ТРАНСФОРМИРАНОТО ОТДЕЛЕНИЕ, ТЪЙ КАТО НЯМАЛО КЪДЕ ДА СЕ ИЗОЛИРА СЛЕД ДЕЖУРСТВОТО – цялото й семейство било вкъщи, а и поела отговорността за преместените хирургични пациенти.

Радка РабатилеваС течение на времето, след като станало ясно, че само с доброволци няма как да бъдат обезпечени COVID отделенията и ще започне командироване на кадри, сама пожелала да влезе при инфектираните. Така в края на юни прекрачила прага на звеното, в което работи от 15 години, но вече променено за пациенти с коронавирус.

„Първото дежурство продължи 14 дни, защото нямаше кой да ме смени. Не беше лесно, но с колегите се сработихме. Обясниха ми как трябва да обличам и събличам предпазните облекла, спецификата на работа с инфектирани и всичко останало. Това, че бях в моето отделение, също ми помогна да се справя. Работещите в него придобихме най-много опит в лечението на заразени“, казва Рабатилева.

След дебюта смените й рязко зачестили и започнала да дава по около две дежурства месечно при болните от коронавирус. Случвало се да обгрижва най-много 18 заразени, като по думите й най-тежкият момент бил денят, в който починали трима от хоспитализираните в структурата. В това число и бивша акушерка, която се готвели да изпишат заради добри резултати от терапията.

ТВЪРДИ, ЧЕ ЗАБОЛЯВАНЕТО Е НЕПРЕДСКАЗУЕМО И ЧЕСТО НАСТЪПВА ПОДОБРЕНИЕ В СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ И ПОСЛЕДВАЩО РЯЗКО ВЛОШАВАНЕ, водещо до фатален край.

Радка посрещнала 2021 година на работа. С колегите се постарали да направят празнична трапеза, доколкото е възможно, а след като ударил дванадесетият час, облекли медицинските скафандри и влезли при болните, за да им вдъхнат кураж.

„Пациентите, при които се налага болнично лечение, са много уплашени и стресирани. Освен от терапия, те имат нужда и от нашата морална подкрепа. Далеч от близките си, ние сме тяхната единствена опора, затова опитваме да прекарваме колкото се може повече време с тях“, увери медицинската сестра.

Самата тя не е изкарала вируса, макар тайно да се надявала, че го е минала безсимптомно. Засега се въздържа от ваксина и изчаква подходящия момент.

„Тази инфекция преобърна живота на всички на 180 градуса. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да се справим и да спрем разпространението му“, споделя старшата сестра.

Следващото й дежурство е насрочено за 25 януари, но казва, че е готова да влезе и по-рано, ако се наложили. Ще поема смени, докато е необходимо, защото вече има достатъчно опит и не се бои от заразата.

Галина ГЕОРГИЕВА / Борба

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.