Водещите новини
Home » България » Математикът на Щаба: Третата COVID вълна идва до 10 дни
Математикът на Щаба: Третата COVID вълна идва до 10 дни

Математикът на Щаба: Третата COVID вълна идва до 10 дни

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

България сега е в най-благоприятния сценарий от разпространението на COVID-19, с под 500 новозаразени на ден, отчитат експерти. И прогнозират третата вълна на заразата в страната ни да бъде съпроводена от плавно покачване на новите случаи.

Тенденцията към намаляване на броя на заразените от COVID-19 у нас ще продължи и през тази седмица, прогнозират експерти. А седмицата започна с оптимистични данни, въпреки че за последните 24 часа бяха регистрирани 570 новозаразени.

“Базовото репродуктивно число в понеделник сутринта бе 0,77. В края на миналата седмица то беше още по-ниско, което е много добре. Това означава, че 100 човека като преболедуват и преминат през болестта, оставят след себе си 77 заразени, тоест епидемията се свива”, коментира математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

На фона на намаляващото разпространение на COVID-19 у нас е оптимистична прогнозата и за идващата трета вълна на заразата, която в момента е обхванала Западна Европа. До колко силна ще бъде тя в страната ни, зависи и от разпространението на новата мутация на коронавируса, която беше регистрирана във Великобритания.

“Тепърва предстои да се уточни каква част от тази мутация има у нас, но тези данни ще ги имаме до някоя друга седмица”, смята проф. Ива Христова.

Според проф. Витанов надигането се очаква да започне до 10 дни, но то ще е бавно, защото параметрите на моделите са много ниски.

“Тоест очаква се едно бавно повишаване, което ще ни даде време да реагираме”, обясни той пред България он Ер.

Така прогнозите са за до 1000 нови случая на ден, а след това и до 1500.

Според експертите по-слабото разпространение на коронавируса в страната ни в сравнение с това в други държави от ЕС се дължи на навременно взетите мерки. Стриктното им спазване, обаче трябва да продължи и занапред.

“Тука е въпрос не само на строгост на мерките, но и на ранното им въвеждане, защото когато добие разпространение, вече става много късно”, обясни проф. Ива Христова.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.