Home » България » Масови оставки във Втора градска болница, Фандъкова преговаря за стопиране на напусканията
Масови оставки във Втора градска болница

Масови оставки във Втора градска болница, Фандъкова преговаря за стопиране на напусканията

Над 85 оставки от медици са подадени във Втора градска болница, като според лекарите броят им ще расте, научи 365novini.

Причината е, че не искат да приемат заразени с коронавирус, защото по думите им те не са подготвени и нямат този капацитет.

Д-р Камелия Бачовска от детското отделение, заяви, че нямат необходимата апаратура, а тя като педиатър няма такъв профил на работа. Инфецията по думите й ще отмине, но болницата няма да я има. Тя допълни, че преди седмица са били помолени да се подпишат под анекси към договорите си, че са съгласни да работят в инфекциозна среда и това срещу 600 лева допълнително.

Завеждащият интензивно отделение д-р Герги Тодоров заяви, че от две седмици болницата била докарана до истерия поради липса на информация и те не знаели какво да правят с болните хора. „Нямаме предпазни средства. Който е излъгал кмета нека обясни“, заяви д-р Тодоров пред Би Ти Ви.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък заяви от своя страна, че преди да й дадат думата на нея е било добре да дадат възможност на директора на болницата да обясни. „Ние сме в извънредно положение. Директора на болницата се надявам да е свършил своята част от работата и той е участвал във всяко едно от обсъжданията. Никой насила никого не може да накара да остане, това са опитни лекари“, заяви Фандъкова.

Тя е категорична, че няма да има проблем с финансирането и всичко разходи ще бъдат поети от столичния бюджет. За защитните средства е гарантирано, че ще бъдат получени, а ако няма необходимото оборудване и апаратура, както и лекари, то няма да бъдат приемани болни. „Никъде в никоя болница никой не е застрахован че няма да се появи болен с коронавирус“.

Кметът на София се обърна към персонала на детските болници и медицинските сестри, тези от тях, които искат да се включат в борбата със заразата.

„Всички нещо ще загубим в тази ситуация. Затова поех ангажимента болницата да не пострада финансово. Но днес най-важната задача е да се справим с това тежко предизвикателство и с неговото справяне трябва да участват всички. Лично ще имам грижата отново да бъде обяснено на хората“, заяви Фандъкова и допълни, че отделението което се открива е резервно ново отделение, когато няма достъчно места. Фандъкова заяви, че ако има достатъчно персонал едно отделение ще може да работи, но докато няма готовност такива пациенти няма да бъдат приемани.

За спирането на синя и зелена зона, Фандъкова заяви, че мярката е взета с цел да не се струпват много хора и да се ограничи до минимум пътуването на градския транспорт. Затварянето на зоната е с цел да се помогне на хората, които работят в центъра, като се надява да няма злоупотреба и хората, които нямат нужда да си останат по домовете.

Почти към края беше дадена и думата на директора на Втора градска болница доц. Узунов, който заяви, че от две седмици личния състав на болницата е запознат с това, че в един момент може да бъдат приемани болни с коронавирус. Той също бе категоричен, че докато няма необходимото оборудване и апаратура, такива пациенти няма да бъдат приемани.

ПИК

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.