Водещите новини
Home » Рецепти » Масло не купувам – вътре има Бог знае какво! От години си правя домашно – от 1 литър стават 700 гр. чисто масло
Масло не купувам – вътре има Бог знае какво! От години си правя домашно – от 1 литър стават 700 гр. чисто масло

Масло не купувам – вътре има Бог знае какво! От години си правя домашно – от 1 литър стават 700 гр. чисто масло

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ако не сте доволни от качеството на закупеното в магазина масло, можете лесно да го направите у дома, като използвате за целта само 1 продукт – заквасена сметана!

Домашното масло се приготвя бързо и лесно, а освен това може да сте сигурни на 100%, че е натурално, а не пълно с консерванти като купешкото.

За да направите масло у дома, най-добре е да използвате заквасена сметана от сигурен източник, която да е домашна. За да се получи вкусно масло е много важно не само качеството на оригиналния продукт, но и неговият вкус.

<

div data-reader-unique-id=“75″>

Заквасената сметана не трябва да е гранясала, но е разрешена киселостта. От заквасена сметана получаваме леко кисело масло, идеално както за сандвичи, така и за печива и готвене.

Ето една лесна рецепта за 100% домашно масло от сметана:

Домашно масло от сметана

Продукти:

1 кг домашна заквасена сметана

щипка сол

Процедура стъпка по стъпка:

сметана и сол

Заквасената сметана трябва да е със стайна температура. За да разбиете маслото, ви е необходим кухненски робот с приставка за тесто или миксер с купа. Изсипете заквасената сметана в купата на кухненския робот. Облечете купата със заквасена сметана със стреч фолио, защото по време на приготвянето на маслото ще се отдели течност, която ще ви опръска.

миксер с купа

Започнете да разбивате заквасената сметана на ниска скорост и постепенно увеличавайте до максимум. Отначало заквасената сметана ще стане пухкава, а след около 15 минути на повърхността й ще започнат да се появяват жълти зърна.

Продължете да разбивате, докато цялата течност, т.нар. суроватка, се отдели напълно от маслото. След това изключете кухненския робот и отцедете суроватката. Не я изхвърляйте! С нея можете да изпечете чудесен домашен хляб или палачинки.

Полученото масло прехвърлете в сито, покрито с марля. Изцедете леко маслото с тензуха.

масло от сметана

След това маслото трябва да се изплакне. За целта го прехвърлете в дълбока купа и я напълнете със студена преварена вода.

масло с вода

Използвайте лъжица, за да бъркате маслото. Изцедете водата и повторете процедурата още два пъти.

изцедено масло

След това, събирайки маслото с лъжица на бучка, изстисквайки го, отстранете останалата вода. Отцедете отделената вода.

домашно масло

Подправете със сол на вкус и разбъркайте. Солта ще помогне да запазите маслото по-дълго.

Съществува и друг, по-лесен метод да отделите течността от маслото след изплакване. Разделете го на части, колкото смятате да са големи калъпите, които ще използвате, и сложете една топка масло в голям буркан, предварително добре изстуден в хладилника. Покрийте гърлото на буркана и започнете интензивно да „друсате“ буркана във всички посоки, докато цялата течност се отдели от маслото и стане гладко.

масло в буркан

Прехвърлете готовото масло в подходящ съд и го съхранявайте в хладилника за не повече от три дни.

домашно масло от сметана

Приятен апетит!

Съвет на главния готвач: Ако няма да използвате цялото количество масло наведнъж, съхранявайте го във фризера.

Твоят коментар

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.