Home » България » Мангъров: Това не е онзи страшен вирус, дошъл с нечувана сила, трябва малко да поумнеем
Мангъров: Това не е онзи страшен вирус

Мангъров: Това не е онзи страшен вирус, дошъл с нечувана сила, трябва малко да поумнеем

Между 2000 и 4000 лева струва откриването на един човек, заразен с коронавирус. Изчислението направи пред Дарик инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

За новата учебна година той смята, че е необходимо децата да си тръгнат на училище и хигиената малко да се затегне. Идеята при установен ученик с коронавирус да се карантинира целият клас за него е глупост.

По думите на Мангъров правим по 8000 теста, а положителни със заразата за под два процента и тъй като вече е изминала почти половин година от установената поява на вируса у нас, е крайно време да разберем, че това не е онзи страшен вирус, който е дошъл с нечувана сила, а малко да поумнеем и да се държим адекватно.

За инфекциониста епидемията си следва своя естествен ход и фактът, че наложените мерки не са били много строго прилагани, е положителен, защото именно той в момента дава резултати.

„Това е медицинският начин, по който трябва да се действа и ние го направихме без да искаме и дори без да знаем,“ допълни той.

„Мисля, че трябва и в училищата да си тръгнат по нормалния начин на училище, малко да се затегне хигиената и нищо друго. Ако продължат пак да се изследват по този начин, да карантинират, да отварят, да затварят, това е хубав начин да се блокира системата и да се провали учебната година. Идеята при заразено дете да се карантинира целият клас е глупост. Как ще ги карантинират?

За да разберат, че някой е положителен, това означава всички да бъдат изследвани. Каква е разликата между един, който има симптоми, а е положителен, и друг, който няма симптоми, но е положителен, а него не го знаем? В единия случай ще затворим класа под карантина за две седмици, а в другия – нищо няма да направим. Това са щуротии,“ категоричен е инфекционистът.

Той допълни, че вече правим по 8000 теста и намираме под 2 процента вирусоносители.

„Вчера бяха 1,7 процента, днеска са малко над 2 на сто. Просто епидемията си следва своя нормален ход. И това се дължи на факта, че въпреки всичките приказки, наредби, заплахи и ограничения, ние все пак действахме нормално. Тоест, всички тези мерки бяха наложени, но не бяха много строго прилагани. Това е нещото, което в момента дава положителен резултат. Защото това е нормалното, това е медицинският начин, по който трябва да се действа. Ние го направихме без да искаме, даже без да разберем,“ посочи още доц. Атанас Мангъров.

Той обясни как изчислява цената да бъде открит вирусоносител.

„Вчера са направени 8600 теста. Един тест струва около 120 лева. За тези 8600 теста са дадени около 1 милион лева. За тези пари са открити 160 положителни, но не души, а теста. 1 милион като се раздели на 8600 се получава число над 6000 лева, но обикновено струват между 2000 и 4000 лева. Кому е нужно това? Невъзможно е да се обхване необхватното!“

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.