Home » България » Маджиде Акай от Кърджали преподава български език в 12 училища в Швеция
Маджиде Акай от Кърджали преподава български език в 12 училища в Швеция

Маджиде Акай от Кърджали преподава български език в 12 училища в Швеция

Кърджалийката Маджиде Акай преподава български език в 12 училища в Швеция. Тя е квалифициран преподавател – завършила е специалността български език и литература в Пловдивския университет.

Тя говори от класна стая в едно от училищата в столицата Стокхолм.

„Преди две години видях обява, че стокхолмската община, най-голямата в Швеция, с над един милион жители, търси учител по български език. Според местните правила, ако в една община най-малко четири деца искат да изучават и друг език, в случая майчиния български език, трябва да им се намери учител. Не е задължително децата да са в едно и също училище. Подадох молба и веднага ме приеха“, разказва Маджиде, цитирана от БТА.

Тя, съпругът й и двете им деца живеят в Стокхолм.

Занятията по майчин език се провеждат извън учебната програма, по определена схема за деня. В някои училища са един час по-рано от нормалния учебен ден, но в повечето се провеждат след обяд. Учениците й са от различни класове – от първи до девети клас.

„Програмата се изготвя на базата на интереса на родителите, който те заявяват лично. Моята задача като учител е да събудя този интерес у учениците, така че да им е интересно в часовете и да ги мотивира.

При нас обучението се базира повече на индивидуалния подход. Защото децата са на различни нива – от една страна са от семейства, в които се говори само на български език и те добре се справят, от друга страна обаче е важно да знаят и шведски език“, разказва родената в Кърджали преподавателка.

Занятията по български език не са задължителни, но е налице определено желание и интерес, което се дължи на усилията, положени от нейна страна, споделят родители. За две години броят на децата, изучаващи български език в училищата на стокхолмската община, се е увеличил двойно. Общината осигурява заплатата на учителката, която няма право да преподава в частни училища. Учебните помагала се осигуряват от учениците.

По думите на Маджиде в Швеция има достатъчно помагала, но смята, че нивото е снижено, с доста правописни грешки. Наред с писане, четене, граматика, учениците се запознават със събития от българската история, география, фолклор, традиции, празници.

Има ученици, на които не само че преподава български език, но им помага и с шведския език. Деца, които са живели в Швеция по-малко от четири години, имат право да изискат учител, който знае техния роден език.

Българите в Швеция й казват, че тя говори български език дори по-добре от тях. „Всичко това идва от сърцето и душата, значи че аз съм възприела и обичам България като родна страна, обикнала съм езика, нравите, културата, изкуството, литературата – всичко. С името Маджиде винаги съм се стремяла да бъда достоен гражданин и човек на България, но тогавашната власт не прие това“, споделя нашенката.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.