Водещите новини
Home » Топ новини » Маджаров и още 4 фирми продават кисело мляко в опасни опаковки, КЗК ги глобява
продават кисело мляко в опасни опаковки

Маджаров и още 4 фирми продават кисело мляко в опасни опаковки, КЗК ги глобява

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира пет фирми, в т.ч. и държавната „Ел Би Булгарикум“, тъй като са продавали кисело мляко по стандарт БДС в кофички от полипропилен, вместо посочените по стандарта кофички от полистирен, научи 365novini.

Имуществени санкции са наложени на „Обединена Млечна Компания“ ЕАД (74 186 лв.), на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД (18 213 лв.), „Комплектстрой“ ЕООД (на 11 800 лв.), „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД (38 915 лв.) и на „Полидей – 2“ ООД (16 305 лв.) за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК – общата забрана за нелоялна конкуренция.

„Обединена млечна компания“ произвежда млеката „Верея“, „Полидей“ – „Домлян“, „Димитър Маджаров“ – „Димитър Маджаров“, „Ел Би Булгарикум“ – млеката „Ел Би“. И четирите фирми поискаха още преди година стандартът за кисело мляко в частта му за опаковките да се промени, като се разреши да се използва и полипропилен, но Техническият комитет на Българския институт за стандартизация не прие искането им.

продават кисело мляко в опасни опаковки

Фирмите твърдяха, че вкусовите качества на млякото не се променят в PP-опаковки, нито пък се убива живата бактерия.

Зад искането им да се промени стандарта в частта за опаковките е основният аргумент, че кофичките от полипропилен са по-евтини. Комисията се е самосезирала, след което е извършила проучване и е установила, че при производството на кисело мляко по стандарт „БДС 12:2010“ „Българско кисело мляко“ тези дружества използват кофички от полипропилен, вместо разрешените в т. 8.1 от стандарта кофички от полистирен, пише skandal.bg.

По този начин се спестяват разходи, които са обичайни за конкурентите и присъщи за дейността им. От друга страна, дружествата получават възможност да участват на ограничени от стандарта пазари.

Тези икономически и търговски ползи дават на предприятията конкурентно предимство пред останалите производители, които добросъвестно се съобразяват с ограниченията на стандарта, констатира КЗК.

По стандарт млякото по БДС стандарт трябва да се продава в три вида опаковки – стъкло, керамика и пластмасови кофички от полистирен. Ако искате да проверите дали млякото, което купувате, е в правилната опаковка, трябва да погледнете маркировката на дъното на кофичката – разрешената опаковка e с маркировка 6 и знак PS, другата е 5 в тригълник и знак PP до него.

Хотарена

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!