Водещите новини
Home » Идеи » Лесен начин да се отървете от мушиците по стайните растения, вместо да използвате препарати
Лесен начин да се отървете от мушиците по стайните растения

Лесен начин да се отървете от мушиците по стайните растения, вместо да използвате препарати

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Черните мушици ще забравят за дома ви благодарение на това средство

Малък зелен ъгъл има в почти всеки дом. Той радва окото и се грижи за чистия въздух в стаята. Най-често елементарната грижа за растенията е достатъчна, но никой не е застрахован от появата на вредители.

Черните мушици са един такъв проблем. Те се размножават бързо и започват да летят из къщата. Ако се появят тези насекоми, не бързайте да използвате химикали. Има по-безопасен начин.

Как да се отървете от мушиците в саксията?

Етеричните масла ще помогнат да се отървете от тях. Най-ефективното от тях е масло от мушкато, чаено дърво и мащерка. За превенция е достатъчно да поливате растенията веднъж на две седмици със смес от три капки масло на литър вода. Ако вече са се появили мушиците, поливайте 1-2 пъти седмично с такава вода.

Появата на насекоми може да провокира гниене на корените. Тогава трябва да ги инспектирате. Ако видите признаци на увреждане на кореновата система, тя трябва да се обработи и растението да се пресади.

Гниенето на корените в повечето случаи започва поради лош дренаж или липса на такъв. Когато пресаждате растение, уверете се, че няма застой на влага. Покрийте почвата отгоре с пясък, той изсъхва добре.

Друг метод за контролиране на мушичките са клечки от кибрит. Забучете 4-6 клечки кибрит с главите в почвата във всяка саксия. Сменяйте на всеки 2 дни, докато вредителите изчезнат напълно.

Настойката от чесън също се справя добре с насекомите, особено ако се използва в комбинация с кибритени клечки. Настържете на ситно ренде или пресовайте една глава чесън и налейте 600 мл вряла вода. Оставете за 2–4 часа. Напръскайте растенията с прясна инфузия и смесете остатъка от чесъна с горната част на почвата.

Заразата може да се внесе със замърсена почва или нова саксия. Ето защо е важно редовно да провеждате превантивни мерки. Алтернативните методи са толкова ефективни, колкото химикалите. Но много по-безопасно за вас и вашите зелени приятели са алтернативните методи.

Източник: Букварче

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.