Home » Идеи » Леля Руми от Сандански ползва много проста рецепта за доматите, за да вади по цяла кофа от корен
Леля Руми от Сандански ползва много проста рецепта за доматите

Леля Руми от Сандански ползва много проста рецепта за доматите, за да вади по цяла кофа от корен

Миналата година бяхме на гости и видяхме домати за чудо и приказ! А толкова вкусни и ароматни!

Домашното си е домашно! Такава салата ни спретна, че още ми е пред очите! И отгоре на всичко, като видя как ни се усладиха, даде ни да си носим две касетки, че толкова много реколта, чак се чудеше какво да ги прави!

Измолих я да сподели тайната и тя каза, че е много проста.

Ето рецептата:

В 3-литров буркан се изсипват 2,6-2,7 литра дестилирана вода, добавят се 100 грама мая, разредена в топла вода и 1 чаена лъжичка захар… Покрива се с марля, държи се на топло място, като от време на време се разклаща. Когато спре да ферментира е готово.

Една чаша от разтвора се слага в 10 литра вода и се разпределя на 10 корена (тоест по 1 литър на корен). През целия сезон се правят 3 такива подхранвания и доматите стават силни, здрави и дават много реколта до късна есен!

Леля Руми е цяла енкциклопедия! Ето още колко полезни съвети ни даде:

Йод за зелето:

Добавете 40 капки йод в кофа с вода. Когато главата започне да се оформя, поливате с около 1 литър.

Чай в лука.

Поставете под всяка луковица използвана торбичка с чай при засаждане. Лукът няма да боледува.

Бананов тор.

Вземете бананови кори, залейте ги с вода (например в 3-литров буркан), изчакайте, докато на повърхността се образуват мехурчета: полейте вътрешните цветя. Можете да доливате вода към старите кори и да добавяте нови.

Мая за цветята.

100 грама сурова мая се разтваря в 10 литра вода. Поливайте всички растения, включително цветята на закрито, веднъж месечно. Резултатът ще бъде буен растеж.

„Първия път направихме една голяма салата само с най-големия домат. Сложих в нея и малко краставици. Седнахме седем човека и не успяхме да я изядем. Остана цяла чиния“, разказа щастливата стопанка на домата рекордьор.

Доматите на леля РумиСлед като произведе вкусна и огромна продукция, достойна за „Гинес“, леля Руми се радва на още по-голямо внимание от близки и приятели. Мнозина от тях си взимат разсад за оранжериите от нея, а от следващата година интересът ще бъде още по-голям, категорични са зверинчани.

„Не обичам да се хваля и да парадирам, не е в моя характер. Не продавам, а раздавам разсад и домати. Обичам да се грижа за тях и да произвеждам качествена продукция“, споделя още опитната и тачена жена.

В работата й помага най-вече любящият й съпруг Петър. Той измайсторил стъклената оранжерия, в която се раждат гигантските домати. Характерни за сорта „Биволско сърце“ са изключително едрите и вкусни домати, които наподобяват по форма и по големина сърце на бивол.

Плодовете на този сорт домати имат завидното средно тегло около 500 г – 1 кг. Но до 2 кг домат досега историята не помни такъв случай.

Друга любопитна особеност е леко бледорозовата кожица и много сочна и вкусна месеста част. Тези домати са изключително трайни след беритба и са подходящи за търговци и производители на домати. Поради добрия вкус се ценят много и за приготвяне на различни видове консерви – лютеница, кетчуп, варени цели домати и др.

Най-големият домат в света е отгледан от жителя на Минесота Дан Маккой. Теглото на зеленчука е 3,8 килограма.

Ако имате още полезни народни трикове, ще се радваме да ги споделите с нас в коментарите по-долу.

Източник: България днес

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.