Home » България » Лекари: Не си правете илюзии! Нещата ще продължат да се влошават
Лекари: Не си правете илюзии! Нещата ще продължат да се влошават

Лекари: Не си правете илюзии! Нещата ще продължат да се влошават

„Оптимистично е да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата ковид вълна у нас. Смятам, че нещата ще продължат да се влошават, защото броят на открити заразени показва, че кривата нараства и не сме стигнали платото“.

Това каза в студиото на “Денят започва“ д-р Иван Колчаков – анестезиолог и член на УС на МБАЛ „Софиямед“.

“Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани – това е човешкият фактор. Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват. Специализираните екипи, които извършват реанимация, са голям дефицит и без пандемия.

А сега ние сме разделени по групи, които трябва да полагат грижи за болните от COVID-19, а в същото време и останалите болести функционират. Така че дефицитът на кадри е изключително остър – не само на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите“, коментира той.

По думите му е трагично поведението на българските граждани, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците“.

“Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се ваксинират“, допълни д-р Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров, заяви, че цялата здравна системата е застанала рамо до рамо, за да поеме тежестта на заразата.

“И частни, и общински, държавни болници еднакво поемат тежестта. Ваксинацията работи, когато е масова“, категоричен беше той.

По думите му българите са приеле ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност – да застанем рамо до рамо срещу един невидим враг, който отнема човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния.

„Тежестта на тази битка се поема най-вече от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото“, подчерта той.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.