Home » България » Лекар към пациент за поставената диагноза: Прочети си в интернет
Лекар към пациент

Лекар към пациент за поставената диагноза: Прочети си в интернет

Лекарите в държавните болници у нас не преглеждат чрез индивидуален подход, в повечето случаи претупват пациентите, а понякога се стига дори до репликите: „Прочети си в интернет“.

На всичко това е станал свидетел читател, който разказва за престоя си в едно от най-известните болнични заведения в столицата, научи 365novini.

Болницата е държавна, а името ѝ ще запазим в тайна.

Лора Петкова постъпва в лечебното заведение за стандартна интервенция. Клиничната пътека е три дни, а симптомите – ясни, или поне според становището на лекарите, изказано още преди да е извършен първичен преглед. Натъква се на лют скандал между сестрите в отделението, а лекарите – гледали цирка.

„Никой не ме попита дали ме боли нещо, какво усещам, защо съм дошла. Просто една ядосана сестра седна на мизерната маса пред мен и сумтейки започна да попълва документите“, спомня си младата жена.

По думите ѝ, лекарите били вулгарни, а сестрите двойно повече.

„Да не говорим за условията, които са меко казано ужасни! За закуска дават сиренки по 50 ст, а вечерята е малка купа пилешка супа. С тази храна не можеш дори малко да се заситиш“, разказва още Петкова.

Часовете за визитация не се спазвали, лекарите не отделяли достатъчно време да прегледат всеки пациент в болничното отделение, тъй като вместо да питат как се чувства човекът преди или след интервенция, през това време оправяли документацията. Дори се стигало до елементарни грешки:

„Гледаха на нас не като на личности, а като на Легло 1, Легло 2 и т.н. Затова често бъркаха пациентите, не знаеха кой кой е…“

В крайна сметка, след операцията се оказва, че епикризата почти не отговаря на личния случай на жената.

„Бяха написали най-често срещаното описание за моята диагноза. Симптоми, които нямах при постъпването си, прилагани лекарства, които не съм получавала и несъществуващи изследвания.“

Според нея държавните болници работят на принципа „Важно е да се изпълни клиничната пътека, за да се усвоят едни пари“. А при евентуални усложнения след операцията лекарите казват:

„Няма драма, ако се наложи ще повторим процедурата, пак минаваш по клинична пътека!“

„Вкарват човешкия живот в един прост стандарт. Това не е редно“, възмущава се Петкова.

Заради този подход, голяма част от процедурите са неуспешни от първия опит, а последващото лечение неподходящо, следователно неефективно за конкретния пациент, убедена е младата жена.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.