Home » Здраве » Колко трябва да тежим? Най- новата таблица за тегло
Колко трябва да тежим? Най- новата таблица за тегло

Колко трябва да тежим? Най- новата таблица за тегло

В моя случай промените във фигурата започнаха веднага след брака: изнесох се от родителите си, намерих работа и започнах да се храня по различен начин.

Честно казано, опитах много диети, преди да започна да се справям конструктивно с проблема с наднорменото тегло. Кой знае, че първата стъпка е да се определи съотношението на височина и тегло ?

Освен това, за да се определи идеалното тегло , не е достатъчно да се вземе предвид само ръста на човек. Тук са важни полът и типът на тялото, както и съотношението на мазнините към мускулите и дори склонността към хронични заболявания. Всички тези критерии са взети предвид в следващите таблици на съотношението на височина и тегло.

Съотношението на височина и тегло по формулата на Лоренц

Формулата на Лоренц е може би най-лесният начин да определите колко тегло трябва да бъдете на  вашия ръст. Има обаче две версии на тази формула. Всяка от тях наистина може да изчисли съотношението на височина и тегло. Нека разгледаме първия вариант:

(x – 100) – (x – 150): 2

* x е равно на ръста на човек

Един пример: Моят ръст е 168 см. Първо, изваждаме от него 100.

Оказва се 68. След това изваждаме 150 от 168. Разделяме получените 18 на 2. Оказва се 9. Сега изваждаме първата стойност от втората: 68 – 9. Оказва се, че с нарастването на 168 нормалното ми тегло е 59 кг.

По-опростена формула на Лоренц изглежда така:

x: 2 – 25

* x е равно на ръста на човек

Един пример . Да вземем моята височина 168 см и да разделим на 2. След това изваждаме 25 от това число (84). Така получаваме същите 59 кг с височина 168 см.

Идеално тегло според типа тяло

Разбира се, използвайки формулата на Лоренцо е лесно да изчислите идеалното си тегло. Но тя, за съжаление, не отчита такива важни фактори като пола и физиката на човек. Последният от своя страна е разделен на 3 вида: астеничен, нормостеничен и хиперстеничен.

Каква е разликата:

Астениците имат тесни кости и дълги крайници. Те се характеризират с наличието на тънък слой подкожна мазнина.

Нормостениката, в сравнение с други видове, е най-близо до параметрите на нормата.

Хиперстеникът се отличава с нисък ръст и развити мускули.

Като се има предвид, че съм хиперстеник по типа фигура, тогава нормалното ми тегло на 168 см варира от 58,8 до 66,5. Идеалното тегло, което беше показано от формулата на Лоренц, се вписва в тази рамка. Но мъж със същата физика с моя ръст трябва да тежи поне 62,9 и не повече от 71,1 кг.

Идеално тегло според възрастта

Замисляли ли сте се защо някои хора дебелеят с годините, докато други изглежда свалят. Бях притеснен и от съотношението на височината към теглото в зависимост от възрастта. Затова се обърнах към масата на Егоров и Левицки. Признавам, че техните данни ме шокираха.

Като се вземат предвид изследванията на учените, с ръст 168, на моята възраст трябва да тежа 68 кг. Това е с почти 10 кг повече от предишната формула и таблица. Разбира се, на кои конкретни данни трябва да се вярва, е личен избор на всеки. Просто трябва да запомните, че всички стандарти са относителни. И трябва да слушате тялото си.

Заслужава да се отбележи, че успях да стабилизирам теглото си благодарение на правилното хранене и ежедневното ходене. Правих ги през цялото лято и сега се чувствам комфортно в тялото си. Това не е ли основното? Споделете с нас кое съотношение височина към тегло е идеално за вас. Ще чакаме обратна връзка!

Източник: За жената

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.