Водещите новини
Home » Идеи » Кога се налага смяна на щрангове?
Кога се налага смяна на щрангове?

Кога се налага смяна на щрангове?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Поцинкованата стомана е разработена за първи път в началото на XIX в., но става популярна едва през 50-те и 60-те години на XIX в.

Тя се произвежда чрез покриване на стоманата с течен цинк, който осигурява бариера срещу корозия и удължава полезния живот на тръбите. Заради антикорозионните си свойства и подобрената си здравна безопасност поцинкованата тръба се използва като заместител на оловните тръби до 60-те години на ХХ век. Днес, ако в един дом или предприятие има поцинковани стоманени тръби, те са в самия край на полезния си живот или са преминали полезния си живот. За щастие, имате някои възможности, когато става въпрос за справяне със старите ви поцинковани стоманени тръби.

Водопроводни тръби от поцинкована стомана

Въпреки че поцинкованите стоманени водопроводни тръби се считат за по-добри от оловните, те не намаляват непременно риска от излагане на олово. Да не говорим, че когато поцинкованите стоманени водопроводни тръби се използват за водопроводи, реакцията между цинковото покритие и минералите във водата образува котлен камък, който може драстично да намали очаквания срок на експлоатация.

Поцинкована стомана и олово

Ранната поцинкована стомана е била потапяна в естествен цинк, който не е бил пречистен и е съдържал олово. Друг източник на олово са били съществуващите оловни водопроводни тръби в домовете и предприятията. Тъй като оловните тръби се повреждаха, собствениците на жилища и сгради заменяха участъците от повредените тръби с поцинкована стомана, което не намаляваше опасността от олово, тъй като частиците от съществуващите оловни тръби често попадаха в корозията, която се развиваше във вътрешността на тръбите от поцинкована стомана. Това е вярно и ако общинската водопроводна система също съдържа оловни тръби, защото оловните частици могат да се придвижват с водния поток. Ако вие имате точно такива тръби, обмислете да инвестирате в смяна на щрангове от elitinjenering.com с такива от материали незасрашаващи здравето ви.

Поцинкована стомана и натрупване на котлен камък

Поцинкованата стомана също е склонна към натрупване на котлен камък, когато се използва за водопроводни тръби. Цинковото покритие, независимо дали е чисто или не, взаимодейства с химикалите и минералите, съдържащи се в чешмяната вода. Това взаимодействие създава слой от котлен камък, който с времето се удебелява и намалява налягането и дебита на водата. Това може да стане достатъчно силно, че да запечата напълно вътрешността на тръбата, като попречи на водата да достигне до водопроводните съоръжения.

Вземане на решение за пренареждане или смяна на щрангове и водопроводни тръби от поцинкована стомана или олово

Ако вашият дом, бизнес, жилищен комплекс или жилищна сграда все още съдържа водопроводни тръби от поцинкована стомана, може би се чудите дали трябва да подмените цялата система поради потенциалните опасности и проблеми с налягането на водата, или тези тръби могат да бъдат пренаредени с епоксидно покритие или облицовка. Истината е, че това зависи от състоянието на тръбите.

Подмяна на водопроводните тръби от поцинкована стомана или олово

Първият вариант, който често идва на ум на повечето собственици на сгради, е замяната на всички поцинковани стоманени тръби с друг вид тръби, като PEX, PVC, CPVC и мед. Цялостната подмяна на поцинкованите тръби премахва всички възможни проблеми с оловото в тръбите и решава проблемите с водния поток, налягането и течовете.

Очаквани срокове на експлоатация на водопроводните тръби

Когато става въпрос за смяна на щрангове от поцинкованата стомана с тръби, изработени от друг материал, можете да очаквате, че тръбите ще издържат от 20 до над 100 години, в зависимост от вида на избраната тръба. Ако обаче планирате да замените само някои от поцинкованите си стоманени тръби, не трябва да използвате мед, тъй като медта и поцинкованата стомана, използвани в една и съща водопроводна система, могат да ускорят корозията. Най-дълго издържащит материал се оказва PVC.

• Месинг – 50 до 65 години
• CPVC – от 50 до 60 години
• Поцинкована стомана – от 20 до 50 години
• PEX – повече от 40 години
• PVC – от 50 до 80+ години

Предимства на подмяната на тръби от поцинкована стомана

• Всяка водопроводна тръба във вашата сграда може да бъде подменена.
• Новите водопроводни тръби са с експлоатационна годност от десетилетия.
• Дебитът и налягането на водата ще бъдат напълно възстановени.
• Ще намалите вероятността от замърсяване на питейната вода с олово.
• Смяната на щрангове става бързо и лесно, ако намерите добри специалисти

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.