Водещите новини
Home » Живот » Княгиня Калина: Сбъдвам мечта – връщам се в България, където се омъжих и родих син
Княгиня Калина: Сбъдвам мечта - връщам се в България където се омъжих и родих син

Княгиня Калина: Сбъдвам мечта – връщам се в България, където се омъжих и родих син

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

След 12 години в Мароко княгиня Калина и Китин Муньос се сбогуват със своя оазис, за да се установят в България при Н.В. цар Симеон II.

Това се случва малко след като българското правителство върна техния частен дворец “Царска Бистрица”, откъдето княгинята има много хубави спомени.

– Бяхте щастливи в Мароко. Какво ви накара да вземете това решение и да смените своето местожителство?

– Обичта ми към моя баща, царя, обичта ми към България и това колко щастлив се чувства синът ми в страната, в която е роден.

– Прекарали сте 12 години в Мароко, където отивате, когато вашият син е едва на една година. Какви спомени ще запазите оттам?

– Синът ни беше почти на две години, когато пристигнахме в Мароко. Имам спомени от повече от десетилетие. Едно от най-хубавите преживявания, които сме имали там, беше номадският фестивал “Мосем Тан Тан”, който имахме възможността да съпреживеем заедно с 35 номадски племена от Сахара. Фестивалът, който представя традициите и творчеството на тези номадски племена, беше съживен от Китин като посланик на ЮНЕСКО и това се случи благодарение на крал Мохамед VI. ЮНЕСКО обяви фестивала за световно културно наследство.

Като професионален ездач имах щастието да участвам в национални и международни състезания в цялата страна. Също така предложих на краля като кандидатура за обект на световното културно наследство да бъде предложена традиционната демонстрация с коне, имитираща бойни действия – Tbourida, и това също беше осъществено.

Но без съмнение най-удовлетворяващото от нашето пребиваване в Мароко бе да видим как синът ни говори и пише на арабски. Има много преживявания, които ще нося със себе си завинаги.

– Вашият живот винаги е бил белязан от приключения – сфера, в която Китин е експерт. Кое е най-голямото приключение в живота ви?

– Не бих могла да посоча само едно приключение. Сега например сбъдвам една моя мечта, връщайки се в България, където се омъжих и родих сина си. И съм много щастлива от факта, че, ако е рекъл Господ, Симеон-Хасан ще учи в България.

– Освен това смятате занапред да прекарвате повече време в Мадрид, където имате семейство и приятели. Значи ли това, че имахте нужда да се върнете към корените си?

– Животът между две държави е обогатяващо преживяване. Харесваме много Мадрид и искаме синът ни да опознае Испания. Корените ни са дълбоки и здрави.

– Имате отлични отношения с крал Мохамед VI. До такава степен, че единственият ви син е кръстен на неговия баща. Сигурно ще ви липсва?

– Исках да го нарека Симеон-Хасан в чест на приятелството между крал Хасан II и баща ми цар Симеон II, и разбира се, поради привързаността, която изпитвам към крал Мохамед VI от дете. Уверявам ви, че ще ни липсва много.

– Вижда се, че имате много дълбока връзка с вашия баща цар Симеон II и освен това сте единствената дъщеря в семейството. Как бихте ми описали вашите взаимоотношения?

– Възхищавам се, обожавам и страшно обичам баща си. Един поглед между нас е достатъчен, за да се разберем. Баща ми е млад по дух и ме разбира много добре. Винаги е бил моята голяма подкрепа. Когато се разхождам с него в България, се чувствам горда, виждайки обичта и уважението на българите към него.

– Тези дни получихте добрата новина, че след много години българското правосъдие е върнало двореца “Царска Бистрица”, принадлежащ на вашето семейство. Какво означава това за вас?

– В двореца “Царска Бистрица” се омъжих, изживях бременността си и също така там израсна Симеон-Хасан през първите си две години. Обичам да се губя в тези гори, да обикалям планините, яздейки, да посещавам Боровец и Самоков, за да видя пазарите, улиците, хората…

– Разбирам, че ще работите в музея, който баща ви е основал в България и на който той вече е направил неколкократни дарения от свои вещи. Каква ще бъде вашата работа?

– Музеят е инициатива на баща ми. Посетих го заедно с доц. д-р Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Йоанна”, който върши чудесна работа. Искам да направя всичко възможно, за да стане международно известен: работя по проектирането на виртуална обиколка на двореца музей “Врана” и със съгласието на царя подготвяме специална зала с нови технологии.

– Винаги сте били оригинална жена с уникален стил. Откъде черпите вдъхновение за тоалетите си?

– Не се вдъхновявам от нещо специално, по-скоро зависи от душевното ми състояние.

– Вие сте страхотен ездач и спортистка. Предполагам, че ще продължите с тези занимания и във вашия нов живот?

– Тренировките са част от живота ми, също толкова важна, колкото дишането. Като ездач, разбира се, продължавам с конете, но имам и десет кученца, две котки, магаре и два коня, тренирани за скачане на препятствия. Спасих костенурки в гората на Дар ес Салаам и се грижех за тях в градината у дома, след което ги пуснах обратно в дивата природа.

С Китин си сътрудничим, обединявайки усилията си с фондация Falcao Uno Sea Project, която се бори с последиците от катастрофата, която се случва с морската фауна в Средиземно море. Целта е да се помогне на морската фауна, фатално ранена от човешката дейност. Например чрез лекуването на морските костенурки, събирането на изоставени рибарски мрежи или почистването на морското дъно от пластмаса.

– Какви са мечтите ви занапред?

– Да наблюдаваме как синът ни расте в България и да продължаваме да пътуваме заедно с Китин на експедициите му.

– Със съпруга ви сте страхотна двойка от дълго време, нещо, което се смята за голям късмет. Къде е разковничето за това времето да не влияе на отношенията ви?

– Няма разковниче, само любов и уважение. Да обичаш, означава да искаш най-доброто за човека, когото обичаш.

– Кой е най-добрият съвет, който бихте могли да дадете на детето си?

– Да слуша сърцето си, когато избира житейския си път, да бъде дисциплиниран и да бъде щедър с другите.

– Къде чувствате, че е вашият дом?

– България и Мадрид. Но където и да отида, се чувствам добре.

Източник: Епицентър

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.