Водещите новини
Home » Идеи » Казвайте тази Новогодишна молитва за здраве и благоденствие
Казвайте тази Новогодишна молитва за здраве и благоденствие

Казвайте тази Новогодишна молитва за здраве и благоденствие

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Нова година не е църковен празник. Но той поставя границата между старото и новото. Църквата благославя всяко едно ново начало. Прочете тази Новогодишна молитва

За разлика от Рождество, когато празникът минава под строги религиозни ритуали и народни обреди, Нова година е светски празник. Ние предпочитаме да празнуваме с нашите приятели. Обичаме да се веселим. Слагаме богати трапези с различни местни деликатеси.

Дори се наливаме с много алкохол.

Въртим баницата с късметите. Откакто в България започнахме да празнуваме Рождество, на този празник си подаряваме подаръците. Традицията е древна и е свързана с раждането на Иисус Христос. Първите подаръци, които Божият син получил били дарени от Тримата влъхви (Мъдреци).

Мелхиор, Каспар и Балтазар видели ярката Витлеемска звезда и разбрали, че древното пророчество се е сбъднало.

Тръгнали на път и посетили Младенеца. Подарили му най-скъпите земни дарове – злато, ливан и смирна. Но на Нова година също си подаряваме подаръци. Когато празнуваме с приятели или с роднини, с които не сме били заедно на Коледа.

Не е задължително да купувате големи и скъпи подаръци. Тук е важна емоцията, закачливостта и чувството за хумор. Няма значение, че това са малки подаръчета. Важното е, че те ще предизвикат радостни усмивки и щастливи възгласи. Много подходящи в такива случаи са и томболи с късмети и подаръчета. В нощта на Нова година гръмваме бутилка с шампанско, за да поставим по един зрелищен начин началото на нещо ново.

Въпреки цялата тази светска суета, не трябва да забравяме и духовността. Тази Новогодишна молитва ни изпрати на редакционната ни поща читателката на 365 Новини Радка Райкова. Г-жа Райкова ни написа, че от години в нейното семейство четат тази молитва в новогодишната нощ. Тя е убедена, че привлича позитивната енергия и благоденствието, които ни помагат да живеем в хармония и в удовлетворение.

Ето и самата молитва:

“Владико Господи Боже наш, извор на живота и безсмъртието, създател на всички видими и невидими твари! Ти положи времената и годините в Твоя власт и с премъдрия и всеблагия Твой промисъл управляваш всичко. Милостиво приеми тая наша благодарност и молба от нас, Твоите недостойни раби, в Твоя небесен жертвеник и добросърдечно ни помилвай.

Благодарим Ти за Твоите щедрости, които прояви към нас през миналото време на нашия живот и те молим, премилосърдни Господи, благослови настъпващата година с Твоята благост и с благодатта на Твоето човеколюбие. Отвърни от нас всеки Твой гняв заради нашите грехове. Не си спомняй и прости на нас и на всички Твои люде безбройните наши беззакония и всичките ни волни и неволни прегрешения, които сторихме през изтеклата година. Не ни въздавай според нашите дела, но спомни си за нас с благост и милосърдие. Прогони от нас всички душевредни страсти и гибелни навици и насади божествения Твой страх в сърцата ни, за да изпълняваме всички Твои заповеди.

Обнови правия дух в нашите сърца. Укрепи ни в православната вяра и направи да успяваме във вършенето на добри дела. Прекрати всички ереси, секти и отстъпничества, като насадиш навсякъде правоверие и благочестие. Обърни всички отстъпили от правата вяра да познаят Твоята истина и ги присъедини към Твоята света православна Църква, която утвърди, разшири и умири во веки.

Избави и през настъпващата година нашето Отечество, всеки наш град и село и всички страни от зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на друговерци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди. Премахни от нашата страна всички вражди, безредия и междуособни войни. Дай на всички ни мир, твърда и нелицемерна любов, благоустройство, добродотелен, безгрешен и дългоденствен живот със здраве и с успех във всяко добро. Прати ни своевременни дъждове – ранни и късни, роса плодоносна, умерени и благоразтворени ветрове, животворна слънчева топлина и изобилни земни плодове.

Дай, щедродарителю Боже, на всички нас и на всеки благопотребния дар: запази вярата, закрепи Отечеството, умири света, утеши скърбящите, изцери болните, повдигни падналите, възвърни в пътя на истината и спасението заблудените, подкрепи трудещите се, вразуми невежите и закриляй сираците и вдовиците.

Сподоби ни винаги – на Тебе, безначалния Отец, с Твоя единороден син и с пресветия и животворящ Твой Дух, в едно същество славения Бог, да принасяме благодарност и да възпяваме Твоето пресвято име: слава на Тебе, Боже, Благодетелю наш, във вечни векове. Амин!”

ЧЕСТИТА НОВАТ ГОДИНА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!

Източник: ТОПактуално.ком

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.