Home » Топ новини » КАТ пускат нови суперкамери! Правят 3 снимки едновременно, прихващат няколко платна
КАТ пускат нови суперкамери! Правят 3 снимки едновременно

КАТ пускат нови суперкамери! Правят 3 снимки едновременно, прихващат няколко платна

Нови 6 суперкамери на лов за джигити ще пуснат от КАТ на пътя, разбра 365 Новини.

Устройствата ще заработят в края на седмицата. Разпределени са в шест областни дирекции – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе и Ловеч.

Целта е не толкова да се глобяват водачите, колкото да се осъществява превенция и да се налага дисциплина на пътя, обясниха от вътрешното министерство.

Новите камери са от типа на триногата. Могат да се пренасят на различни шосета в зависимост от пътния травматизъм.

Характерното е, че правят по три отделни снимки едновременно. Могат да снимат и в няколко платна в едно и също време, като обхващат цялото движение в една посока, разясниха катаджии.

Така на практика ще може с абсолютна точност да се каже кое возило превишава скоростта и с колко километра, без значение, че в съседната лента почти успоредно с него се движи друго.

Именно това е една от причините, заради които в момента падат електронните фишове в съда. Масово джигити твърдят, че съседният автомобил е натискал газта до тях, а камерата е отчела скоростта на тях.

Пари

За да работят с новите ултрамодерни камери, пътните ченгета са минали специално обучение няколко месеца, тъй като софтуерът е различен от този на досегашните. Предстои в края на седмицата КАТ да направи показна акция „Скорост“ и да пусне на трасета новите придобивки.

Шестте ОДМВР-та, в които отиват камерите, не са избрани случайно. Там са засечени повече катастрофи и по-голям брой шофьори, които летят с превишена скорост и газят правилата, разясняват от МВР пред „Телеграф“.

Парите, с които са купени ултрамодерните триноги, са от гаранционния фонд, в който се събират парите от глоби в МВР.

Източник: Глас

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.