Home » Идеи » Кападокия – земя на история и природни чудеса
Кападокия – земя на история и природни чудеса

Кападокия – земя на история и природни чудеса

Кападокия не прилича на никое друго място по света. С приказно небе осеяно с цветни балони с горещ въздух и причудливи скални образувания, вдъхновили сцените на Татуин от първата трилогия на „Междузвездни войни“, Кападокия е място, което зарежда пътешествениците с извънземна енергия.

Уникален лунен, покрит със скали пейзаж, доста различен от други региони на Турция, “Страната на красивите коне” изумява всеки, който я вижда за първи път. Приказните комини, подземни градове, музеи на открито и още невероятни аткракции ще видите в този пътеводител с 6 задължителни места и неща за правене независимо от офертите за екскурзии до Кападокия. Трябва да я посетиш, за да повярваш, че наистина съществува такова място!

1. Полетете с балон над Кападокия на изгрев слънце

Полетете с балон над Кападокия на изгрев слънце
Вероятно звучи като клише, но наистина това е не само най-популярната атракция, но и основната причина да посетите Кападакия на първо място. Няма по-добър начин да оцените неподправената красота на Кападокия от това да полетите с балон с горещ въздух и просто да се изумите от нея отвисоко. Всички пътувания с балон с горещ въздух в Кападокия се извършват на разсъмване точно преди изгрев слънце и повечето обиколки също сервират лека закуска преди излитане. Всеки балон с горещ въздух е оборудван с 4 “кошници”, които побират около 6-7 души на кош. В момента, в който сте във въздуха и първата светлина на деня докосне лицето ви, тогава красотата на Кападокийския пейзаж блести най-силно. Когато слънцето изгрява над хоризонта, вие ще се озовете сред множество други цветни балона, осеяни в небето на Кападокия.

2. Посетете Музея на открито Гьореме

Музея на открито ГьоремеВсе още можете да различите цветовете и боите на тези стенописи, което е доста впечатляващо, като се има предвид, че те датират от 11-ти век. Ако сте любители на историята, горещо ви препоръчваме да платите и двете входни такси. Детайлите на стенописите в множеството църкви с любопитни имена са една наистина забележителна гледка.

3. Разходка в Червената долина

Разходка в Червената долинаТова което прави Червената долина толкова красива, особено привечер, са всички “живи” червени пясъчни хребети, които “поемат” последните лъчи на слънцето по време на неговия залез. В Червената долина има много уникални скални образувания, както и скални църкви, украсени с оригинални стенописи. Въпреки че са частично износени от дъжда, стенописите все още се виждат по каменните стени.

4. Скалните образувания с фалична форма в Долината на любовта

Скалните образувания с фалична форма в Долината на любовтаДолината на любовта е нещо, което ще трябва да видите със собствените си очи. Уникалната “характеристика” на Любовната долина е трудно да се опише с думи, но можете да предположите как изглежда тя само като прочетете името. Въпреки приликата, тези невероятни скални образувания далеч не са създадени от човека. Те са древни структури, резултат от климата на Кападокия.

5. Замъкът Учхисар

Замъкът УчхисарДокато посещавате Долината на любовта, може да забележите голяма структура, надвиснала над хоризонта. Това е замъкът Учисар, една от най-емблематичните забележителности в Кападокия. Замъкът Учисар е 60-метрова вековна цитадела, кацнала на скала точно в центъра на град Учисар, която е приютявала повече от 1000 души по времето на Византия, но сега е почти безлюдна, но все още можете да се изкачите до замъка и се насладете на великолепна гледка към Кападокия от върха. Няма друга гледна точка в Кападокия, която да ви даде толкова зашеметяваща гледка към града и околния пейзаж като тази и ако търсите причина да посетите Учисар, това е тя.

6. Посетете подземния град Деринкую

подземния град Деринкую
Деринкую е известен със своя обширен подземен град на много нива, който се простира на дълбочина приблизително 85 метра. Построен е през византийската ера и се оказва, че е достатъчно голям, за да може да побере повече от 20 000 души. Тунелите тук не приличат на други тунели, които сте виждали някъде. Това е наистина завършен подземен град с жилища, занаятски пособия, училища, църкви, гробници и всичко останало. Смята се, че причината за строителството е с цел защита на местното население от конфликти по време на арабско-византийската война. Градът е свързан с други подземни градове чрез много километри тунели. През 1969 г обектът е отворен за посетители, като само около половината от подземния град е проучен и достъпен.

И не пропускайте да правите много снимки!

Екскурзия до КападокияДраматичният пейзаж на Кападокия, живописните села и скални структури я превръщат в рай за всеки фотограф и инфлуенсър в социлните мрежи. Невероятните пещерни хотели и техните покриви с гледка към стотиците цветни балони, са едни от най-популярните и снимани места в Инстаграм.

*Кога да посетите Кападокия?

Докато юни-август се счита за пиковия сезон, всъщност това не е най-доброто време за посещение на Кападокия. Освен ако не искате да помрачите своето пътешествие с огромни тълпи от туристи. А и това са най-горещите месеци от годината.  Затова посетете Кападокия през май или през септември, когато цените са по-ниски и Кападокия е по-малко посещавана. Възползвайте се от автобусните и самолетни програми за почивки Турция

*А как да стигнете до Кападокия?

На първо място, Кападокия всъщност не е име на отделен град в Турция, а регион който се състои от няколко по-малки града като забележителните Гьореме и Ургуп, по-малки селца, както и множество долини, музеи и подземни градове. Пътуването до Кападокия обикновено става само със самолет, като от България е възможно само с чартърен полет на туроператор, или индивидуален полет до Истанбул, и след това вътрешен полет до столицата на областта – Невшехир.

*Колко дни са достатъчни, за да разгледате Кападокия?

В Кападокия има много неща за разглеждане и препоръката ни е за 3 дни, за да видите поне минимума. Примерен 3-дневен маршрут за Кападокия:

Ден 1: Посетете Музея на открито в Гьореме, разходете се в някоя от долините и прекарайте остатъка от първия си ден в разглеждане на Гьореме.

Ден 2: Полетете с балон с горещ въздух при изгрев слънце сутринта. Разгледайте Долината на гълъбите и Долината на любовта до замъка Учисар през деня и прекарайте вечерта в разходка из града Гьореме.

Ден 3: Отидете на еднодневна екскурзия до подземния град Деринкую, разходете се из долината Ихлара и разгледайте манастира Селиме. Това трябва да заеме целия ви трети ден в Кападокия.

Надяваме се, че този пътеводител ще ви помогне да планирате пътуването си до разнообразната и многолика Кападокия, което ще ви остане като спомен за цял живот.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.