Home » Здраве » Какво се случва с организма след 1 година редовна консумация на Омега-3 и Витамин D
редовна консумация на Омега-3 и Витамин D

Какво се случва с организма след 1 година редовна консумация на Омега-3 и Витамин D

Последни проучвания показват, че добавките с витамин D и омега-3 не могат да намалят системното възпаление в организма, научи 365novini.

Новото изследване е насочено към определянето на биомаркер нива на няколко възпалителни индикатори при хора, като приемат или не приемат витамин D и омега-3, или рибено масло.

След 1 година проучването не установило никаква разлика в нивата между двете групи, казва д-р Карън Костенбаер – директорът на лупус програмата в отдела по ревматология, възпаление и имунитет в болницата в Бригъм и автор на изследването, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Защо са важни маркерите за възпаление?

Възпалението е ключов прогностичен маркер на няколко животозастрашаващи състояния – особено тези, свързани със стареенето и затлъстяването.

Те включват сърдечносъдови заболявания, сърдечна недостатъчност, остеопороза, някои невродегенеративни състояния (включително болестта на Алцхаймер), диабет и някои видове рак. Много хора използват добавки с витамин  D и рибено масло за намаляване на системното възпаление и за предотвратяване на появата на такива състояния.

Въпреки това, изследователите от новото проучване установили, че нито витамин D, нито рибеното масло може да намали системното възпаление, и в някои случаи, възпалителните маркери са всъщност по-високи при хората, когато приемат тези добавки, отколкото при тези, които не ги приемат.

Понякога тези маркери имат основна роля в началото на възпалението. Да се открият повишени нива на тези маркери в кръвта може да бъде прогностичен инструмент за информиране на медицинските специалисти за нивата на възпаление при даден човек.

Каква беше целта на проучването?

Много хора приемат витамин D и рибено масло вярвайки, че те могат да помогнат за намаляване на възпалението. Въпреки това, за медицинските специалисти може да се окаже трудно да определят как да съветват своите пациенти, кои добавки да се вземат и какви дози могат да бъдат най-подходящи.

Това е така, защото липсват данни от клинични резултати.

Проучването “VITAL” имало за цел да предостави клинични данни, необходими за подпомагане на медицинските специалисти по-добре да информират пациентите си.

Продължаващото проучване е рандомизирано, плацебо-контролирано, при което изследователите разследвали ефектите на витамин D, омега-3 или и двете върху нивата на “IL-6”, “TNFR2” и С-реактивния протеин в кръвта.

За това проучване участниците взели 2 000 международни единици витамин D и 1 грам омега-3 на ден. Някои получили плацебо продукти, вместо истински.

Учените са направили първоначална оценка в началото на процеса, която сравнили с измерванията, които са взели една година по-късно. В бъдеще ще бъдат проучени ефектите от компенсирането на рисковете от сърдечносъдови заболявания и рак.

Какво откри проучването?

Резултатите показали, че 1 година след приемането на тези добавки, кръвните нива на един вид витамин D (25-OH) и един вид на омега-3 (n-3 FA) са 39% и 55% по-високи при тези, които са приемали добавки.

Но в сравнение с онези, приемащи плацебо, промените са били минимални. Въпреки че тези резултати изглежда не предполагат клинична полза от добавките за намаляване на системно възпаление в тялото, имало редица ограничения на процеса.

Например, екипът тествал само 1 500 души. В допълнение, те тествали само една форма на витамин D и една форма на омега-3. Други формулировки на тези добавки биха могли да бъдат по-ефективни при намаляване на системното възпаление. Поради тези причини е необходимо по-нататъшно изследване.

Борис Александров

Здравето

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.