Водещите новини
Home » Живот » Какво означават цифрите в паспорта ни и какво могат да разберат за вас от тях
Какво означават цифрите в паспорта ни

Какво означават цифрите в паспорта ни и какво могат да разберат за вас от тях

Дългият буквено-цифров код под снимката на главната страница на чуждестранния паспорт носи доста специфична информация, научи 365novini.

 Всеки от символите има свое значение.

При достъп до съответните бази данни този набор от знаци може да разкаже много за собственика на документа.

Латинската буква P, стояща в самото начало, означава, че типът документ е Passport. Следва съкращението BGR – България, след което името и фамилията на собственика на паспорта се изписват, също на латиница.

Но ако всичко е повече или по-малко ясно за това, тогава по-нататъшните знаци изглеждат просто като случаен набор от числа, но това далеч не е така.

Следващите 9 числа означават серията и номера на документа.

В 4 цифри от поредицата се съхраняват данни за вида на паспорта (обикновен, дипломатически, предназначен за служители на държавни институции, стар / нов тип) в криптиран вид, както и информация за срока на валидност и мястото на издаване.

Следва самото число, състоящо се от 5 знака. То е уникално за всеки документ. След него се изчислява контролен номер 1, като се използва помощта на специален алгоритъм.

Какво означават цифрите в паспорта ни

Гражданството на притежателя се кодира и от трибуквено съкращение. Например абревиатурата BGR се прилага за граждани на България.

Гражданство в Антарктида. Получава се трудно, но пътувате безвизово в над 100 държави

След него е датата на раждане в обратен ред: последните две цифри на годината, месеца и деня. Следва контролният номер 2. Полът се обозначава с буквите М (мъжки) и F (женски). Накрая, както се досещате, се изписва датата на изтичане на паспорта и след нея – проверете номер 3.

Последното е контролното число 4, което се изчислява от програмата въз основа на предходните три. Необходимо е за идентифициране на фалшификати.

pochivka.blitz.bg

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!