Home » България » Как се роди „Шоуто на Слави”, кои звезди никога не седнаха на диванчето и най-големите гафове в историята на предаването
Как се роди „Шоуто на Слави”, кои звезди никога не седнаха на диванчето и най-големите гафове в историята на предаването

Как се роди „Шоуто на Слави”, кои звезди никога не седнаха на диванчето и най-големите гафове в историята на предаването

Славната история на „Шоуто на Слави” е доста дълга – цели 19 години предаването е сред най-гледаните в тв ефира.

Стартиралата през 2000 г. Би Ти Ви подписва договор с Трифонов за ежедневно шоу и не бърка. Първоначално Дългия не е убеден, че ще се справи – той настоява шоуто да е 2 часа, но да се излъчва в събота или в неделя, веднъж седмично. От Би Ти Ви обаче го убеждават да се хвърли в дълбокото с ежедневно предаване. Главна заслуга за това има първия изпълнителен директор на телевизията Албърт Парсънс – ключова медийна фигура у нас за времето си. Така започва всичко. Но как се стига до този момент?

На 1 април 1995 г. от зала 12 на НДК на живо по Канал 1 стартира продължението на „Ку-ку” – „Каналето“.

От лятото на 1996 г. Трифонов става и копродуцент с Камен Воденичаров и Любен Дилов-син чрез тяхната обща компания „ТриВоДи“ ООД. През 1997 г. „Каналето“ участва активно в протестите срещу управлението на Жан Виденов. Пред 1998 г. при преподписване на договора за предаването с БНТ Камен Воденичаров се опитва да направи това не от името на „ТриВоДи“ ООД, а от едноличната си фирма „Камен Во Студио“ ЕООД, което води окончателно до разпада на екипа на предаването.

Трифонов продължава своята тв кариера с голяма част от екипа на студентските предавания през 1998 г. като продуцент и водещ на „Хъшове“. То е свалено от БНТ след едно-единствено излъчване на 8 февруари.

Казват, че лично премиера Иван Костов нарежда шоуто да го няма, след като вижда циничен според него скеч за състоялата се тогава среща на външната му министърка Надежда Михайлова с немския канцлер Хелмут Кол. „Хъшове” показват актриса, гримирана като Хубавото Наде (в ролята е Албена Михова), да се кълчи полугола на пилон, а отдолу тече надпис – „Истинската среща на Надежда Михайлова с кол”. Публична тайна е, че по това време Костов е любовник на Надежда Михайлова. Гневен, че любимата му е опозорена, премиерът нарежда предаването да бъде спряно незабавно. БНТ изхвърля „Хъшове” без обяснения.

След това 2 години шоуто се излъчва в телевизия „7 дни” всяка неделя вечер, а във вторник – по стотици други кабелни телевизии в страната.

Основен елемент на предаването, освен гостите, отново е острата политическа сатира, както и участието на „Ку-ку бенд“, на която Слави е и основател заедно с приятелите си от детството, музикалната гимназия в Плевен и Консерваторията – Евгени Димитров-Маестрото, Евгени Йотов и Илия Илиев – Професора. Основни идеолози на „Хъшове“ са сценаристите Росен Петров, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драго Петров и Иво Сиромахов.

В началото на 2000 г. Трифонов и Дилов преценяват, че „Хъшове” се е изчерпало от съдържание. Политическата дейност е продължена от Движение „Гергьовден“ с председател Любен Дилов-син, а останалата творческа част от екипа, ръководена от Слави и Росен Петров, започва подготовка за реализация на ежедневно вечерно шоу.

Така на 27 ноември 2000 г. от 22.30 ч. е излъчено първото издание на „Шоуто на Слави“.

Предаването се излъчва от зала 12 на НДК, където и до днес са студията на частната телевизия. От стартирането си предаването събира пред малкия екран между 2 и 3 млн. зрители, а гости в 19-годишната му история стават най-различни популярни личности. Кой ли не е бил в „Шоуто на Слави”. В близо 20-годишната история на славното предаване са гостували хиляди знаменитости и обикновени хора – както се казва „от премиера – до портиера”.

Някои звезди обаче категорично отказаха да седнат на прочутото диванче на Трифонов.

Публична тайна е враждата на Слави с Лили Иванова. Той е разказвал десетки вицове за нея в предаването. Любимият скеч на Дългия за естрадният динозавър се родил покрай неин нов албум, в който тя решила да смени имиджа си и пуснала моторджийски парчета. Дори се снимала в клип с рокерско яке. Веднага сценаристите на Слави родили сценка, в която Лили карала мотор и я спрял катаджия. „Още като ви видях как карате и си рекох – минимум 120!” „Ама, моля ви – възнегодувала Лили Иванова – как 120?! Просто каската малко ме състарява!”

Искам да бъде отбелязано за историята, че когато аз съм можел, съм се противопоставял на тази пошлост от страна на сценаристите. Смеех се, но се противопоставях. Много вицове съм спирал за Лили Иванова”, спомня си Слави.

Има и други, които не са се съгласявали да ни гостуват. Един от тях е Васил Найденов.

„Нямам никаква представа защо ни се сърди тоя човек. Обиден е, но не знам от какво. Виждал съм го лично няколко пъти и винаги съм се отнасял с уважение към него”, чуди се Трифонов. Категорично да седне на диванчето на Слави отказал и покойният актьор Тодор Колев. Трифонов се отнасял с огромно уважение към него, „Ку-ку бенд” дори създал хита му „Фалшив герой”, но великият комик останал обиден на Дългия до последния си миг. Причината – звездата от „Опасен чар” се сърдел, че шоуменът е взаимствал от неговото шоу „Как ще ги стигнем американците…” идеята за вечерното си предаване.

За 19-годишната история на предаването е имало е десетки случаи, в които съм шоуменът се е чувствал неловко. Някои от тях били толкова срамни, че му се искало да си тръгне от студиото по средата на предаването.

Един от най-запомнящите се за водещия гафове бил, когато му гостувала Валя Балканска. Сценаристите решили, че трябва да облекат като извънземно някой от актьорите и той да влезе изненадващо по време на интервюто й, за да разкаже как песента на Валя Балканска се слуша в Космоса. Излязъл Стефан Рядков, облечен в някакво зебло, с маска и започнал да мучи, а Валя Балканска обидена понечила да си тръгне. Слави потънал в земята от срам. При друг случай Руслан Мъйнов втрещил публиката в студиото, появявайки се като бяла мечка, обута с маратонки, и започнал да се търкаля по пода.

„Мечата кожа беше сцепена точно на чатала му. То не беше и меча кожа, а някакъв родопски китеник. Просто не можех да повярвам, че такава простотия се случва в студиото”, спомня си Дългия. Когато му гостувала лидерката на БЗНС Анастасия Мозер, от екип „Гости“ му написали грешната информация, че Мозер има дъщеря. В разгара на интервюто им Трифонов решил да вкара нещо лично в разговора и полюбопитствал как е дъщеря й. „Но, г-н Трифонов, аз нямам деца“, изненадала се от въпроса Мозер, за която тази тема е особено деликатна. „В тоя момент исках да изляза от студиото и първо да убия някого, а след това да се самоубия. Такъв конфуз”, разказва за гафа шоуменът.

По време на преговорите за продуцирането на „Гласът на България“ пристигнала дясната ръка на собственика на лиценза Джон де Мол – красавица на име Диана.

Когато разбрала, че Слави има вечерно шоу, пожелала да гледа как се прави предаването. „И както водя, имах някакъв сериозен разговор, и изведнъж от най-левия сектор на публиката се чува вик: „Татко-о-о“. И аз си казах: „Кой татко, бе?“. Погледнах наляво. Имам мой човек, който стои във всеки един сектор. Погледнах го, а той вдигна високо рамене, в смисъл: „Не знам к’ъв е тоя“. Помислих си, че сценаристите ми правят някакъв номер. И се направих, че не съм го чул, което ми е много сложно в такива ситуации. Продължих да водя разговора, но втори път от публиката се чува: „Татко-о-о“.

И аз си казах: „Боже, к’во става?“. И в тоя момент оня изкрещя: „Слави Трифонов е мой баща“. В тоя момент аз погледнах моя сътрудник, който стои в сектора, и му направих жест: „Махай го тоя оттук“. И го изнесоха момчето навън. После се оказа, че това бил 17-годишен младеж от Кюстендил, който една вечер казал на родителите си, че те не са негови родители, а аз съм негов баща. И бяга от Кюстендил, и идва на шоуто. Изглеждаше съвсем нормален, докато не започна да крещи „Татко-о-о“, спомня си за конфузната ситуация Трифонов.

Най-прочут е случаят с Ферарито, което Слави подари на победителя в „Танцувай с мен” Метин Енимехмедов. На финала опитите на Трифонов да запали спортната кола удариха на камък. Екипът направил репетиции, на които Краси Радков бил в ролята на спечелилия, а Слави предупредил, че ако случайно ферарито вечерта не запали, ще му се подиграва цяла България. За ужас на Слави точно така стана… Предаването свършило, той излязъл от студиото, влязъл в гримьорната, взел един вентилатор и с него потрошил гримьорната. „Бях много издивял. Никога не съм изпитвал друго освен омерзение към себе си, от това, че съм губил контрол”, признава шоуменът.

Гафовете в „Шоуто на Слави” обаче невинаги са смешни.

През лятото на 2015 г. огромна трагедия сполетя президента Росен Плевнелиев, който загуби сина си Филип от рядко генетично заболяване. Слави се плацикал в басейн и правел процедури по физиотерапия, когато му звъннал главният мениджър на Би Ти Ви Павел Станчев, за да го скастри, че не е добре да се шегуват с Плевнелиев в момент на такава лична трагедия. Слави се съгласил, спокоен, че предаването е в отпуска, но когато чул, че телевизията излъчва по време на лятната им ваканция повторения, изтръпнал.

„Пак изпаднах в тежък, нелицеприятен гняв. Извиках главните мениджъри, продуцентите на нашето шоу, които се занимават с всичко. Крещях им, въпреки че вината не беше наша, защото в крайна сметка, тези повторения се програмират месец и половина преди това, но нашите продуценти е трябвало да го предвидят. Аз бях забравил, че на повторението може да се случи това. И независимо от това, че ние нямаме такава вина, излязох и се извиних, с ясното съзнание, че така е правилно”, обяснява Дългия.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.