Home » България » Кабинетът прие важно предложение на НФСБ за работните места и пазарите в строителството
Кабинетът прие важно предложение за работните места

Кабинетът прие важно предложение на НФСБ за работните места и пазарите в строителството

Днес на съвещание на министър-председателя Бойко Борисов с представители на Строителната камара бяха приети голяма част от антикризисните мерки в областта на строителството, внесени от НФСБ на Политическия съвет на управляващата коалиция, проведен на 21.04.2020 г, научи 365novini.

 Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

В тях, в противовес на пасивните мерки като плащането 60:40, безвъзмездното „грантово“ финансиране и кредитните облекчения, предложихме практически решения за откриването на нови работни места и задействане на крупни инфраструктурни обекти по подобие на Плана „Маршал“ след Втората световна война.

След предложенията на НФСБ са бюджетното финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение с приключено проектиране – пътища, магистрали и др. За 2020 са планирани 100 км на стойност 2.5 млрд. лв. и 260 млн. лв. за II и III-класни пътища.

Ремонт на язовирни стени и съоръжения на стойност 500 млн. лв. с приключено проектиране. За спешен ремонт са над 400 язовира, класифицирани като опасни и над 2000 са за ремонт е другото предложение, както и спешни ремонти на рискови мостови съоръжения и виадукти с приключено проектиране – напр. по АМ „Тракия“ (5 броя на стойност 25 млн. лв.)

В това число влизат ВиК обекти с готови проекти – на стойност 1.8 млрд. лв., както и възобновяване на програмата по саниране на многофамилни жилища, блокове, кооперации – вече заявени 1.5 млрд. лв. с проекти по области и общини, както и чакащи одобрение за възлагане на инженеринг.

НФСБ акцентира върху необходимостта от спешен ремонт на язовирните стени и съоръжения с приключило проектиране, както и на опасните язовири, които застрашават живота на хиляди граждани.

Подобна е опасността и при чакащите от десетилетия ремонт мостове и виадукти по пътищата, заявяват още в позицията си от НФСБ.

„Реална възможност за облекчаване на икономическата криза, причинена от пандемията, дават и предложенията за допълнителни държавни субсидии за насърчаване на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, както и на преработвателните предприятия. Целта е да се увеличи българското производство и неговия дял на пазара“, заявяват от НФСБ.

Те също така предлагат така попълване на държавния резерв с дълготрайни хранителни и други продукти с цел стимулиране производството от български предприятия.

НФСБ апелира за рязка смяна на философията на борбата с епидемията – вместо с пасивни мерки по раздаването на пари на потърпевшите, да стимулира разкриването на нови работни места и пазари.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.