Водещите новини
Home » Свят » Изненадващ успех: Германия започва да сглобява български електромобил, създаден в Русе
Изненадващ успех: Германия започва да сглобява български електромобил създаден в Русе

Изненадващ успех: Германия започва да сглобява български електромобил, създаден в Русе

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

В Германия започва сглобяването на иновативен електромобил, който е българска разработка. Всички компоненти на превозното средство на ток ще са произвеждат в Русе, в базата на създателя му Росен Даскалов.

Тъй като България е тясна за този тип продукт, германска компания ще довършва електромобилите в свой завод и ще ги изнася в останалата част на Западна Европа, предаде телевизия Bulgaria ON AIR.

Росен Даскалов започва разработването на иновативния електромобил през 2018 година. Колата е предназначена за градската среда за превоз на стоки и товари и няма конкуренция до момента.

„Интересното при него е, че той има една иновация, която я няма в световен мащаб, а именно специални фотоволтаични панели в неговото товарно пространство, които сами по себе си позволяват до 20% допълнителна енергия и пробег на ден“, разказа още Даскалов.

Компанията ще стартира с няколкостотин бройки, като прогнозите са производството да достигне до 20 000 електромобила годишно. Според Росен Даскалов това ще се отрази на цялата икономика на страната. „Първо, ние искаме всички части и компоненти да се произвеждат в България, ако можем да привлечем външни доставчици.

В момента има над 170 фирми, които произвеждат части за автомобили в България. Искаме тези фирми да ги привлечем и да станат наши поддоставчици, т.е цялата икономика да има полза от този наш бизнес“, каза още той.

В началото на юни, компанията пусна на борсата 2 милиона акции. Събраните средства ще се използват за доизграждане на немския завод и закупуване на машини.

Твоят коментар

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.