Home » България » Иван Гешев: При тези закони от времето на Тодор Живков, доста хора, осъдени в САЩ за корупция, в България ще бъдат оправдани
При тези закони от времето на Тодор Живков

Иван Гешев: При тези закони от времето на Тодор Живков, доста хора, осъдени в САЩ за корупция, в България ще бъдат оправдани

Трябва да дадем на българските граждани сигурност и това, което наричат преход, най-сетне да спре, коментира главният прокурор, научи 365novini.

„Прокуратурата има много голям потенциал, който не е ползвала дълго време. В България много се краде. Ние сме богата държава, просто се краде много. Искаме да дадем на българските граждани повече справедливост. Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия“. Това заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

Той отрече действията на обвинението срещу държавния глава да са някакъв вид лична битка.“Това е някаква политика на президента да не подписва укази от първия път, не може някой да му се сърди, и в това не виждам проблем. Ние сблъсък с президента не сме имали, това беше институционно действие. Поисках тълкуване на една разпоредба, която според мен и много бивши конституционни съдии не беше ясна“, поясни Иван Гешев.

„Няма как да се изтощим. Трудно, колко да ни е трудно. Не знам дали знаете историята за войводата Андон Тодлев. Този човек и четата му ги опяват живи. На тези хора им е било трудно. На нас какво да ни е трудно. Живеем в собствена държава, взимаме заплати, не стрелят по нас. Трябва да дадем на българските граждани сигурност и това, което наричат преход, най-сетне да спре. Това не може да го направи само прокуратурата, но може много да направи. Нямам притеснение, че може да се изтощи прокуратурата“, заяви Гешев.

„Ние не можем да решим въпроса с работата, не можем да оправим проблемите в здравеопазването, не можем да оправим проблемите в образованието, но можем да сведем тази престъпност, в резултат на взаимодействието на всички служби с изпълнителната власт, и не само, до приемливи граници“, коментира още той.

Той посочи, че нямаме неразкрито убийство миналата година, освен едно поръчково убийство. Главният прокурор уточни, че нито той, нито прокуратурата, като орган на съдебната власт, има лични врагове, а действията на държавното обвинение от последните месеци не е някакъв вид реванш.

Попитан отново по темата за президента Румен Радев, Гешев посочи, че прокуратурата не е била поканена на инициираните от държавния глава дебати за промени в Конституцията.“Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата. Но не бяхме поканени ние. Не ми е ясен този дебат. На него бяха поканени някакви други организации и близки до Прокопиев“, посочи още главният прокурор и допълни, че фактът, че не е поканен от президента, а от негов служител, „вероятно този Митко“, е равносилно той да прати при държавния глава чистачката. Гешев уточни, че според него президентската инициатива е на тема „има някакъв проблем, намерете го“. Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с „изтърканите политически клишета“, че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му.

„Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е възложено да смачка една проверка, е обидно към институцията. Есемесът естествено, че беше любезен. С мен в последно време всички са любезни. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява своите действия. Ние не се притесняваме от истината, но явно други се притесняват“, обясни той.

Гешев говори и за записите между шефа на ВВС и президента Радев. „Не точно така стоят нещата. Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. … На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, каза той.

„Колегите са направили всичко, за да спрат досъдебното производство. За да се уточни дали наистина разговорът е с президента. Изпращат го при мене. Сезират ме с оглед дали да сезирам Конституционния съд. По-важната част от моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни, за лице с имунитет, да се направи всичко възможно да се разбере дали то е извършило престъпление“, уточни прокурор Гешев.

„Предполага се, че длъжностните лица не извършват престъпление. Представете си, че някои от тези лица извърши убийството в Галиче. Трябва да се изчака 5 години, за да не се нарушава Конституцията или 10 г., ако има втори мандат. Съгласете се, че това е безумно. Ако ти извършиш убийство, ти нарушаваш Конституцията“, коментира още Гешев.

По думите на главния прокурор сега всичко е в ръцете на КС: „Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим“.

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента (Десислава Радева – бел.ред.) е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото “ всяко действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията“.

По повод забраната на САЩ към съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупция, главният прокурор посочи, че отговорите трябва да бъдат дадени не от държавното обвинение, а от председателя на ВКС Лозан Панов. „Изразявам уважението и респекта си към Специализирания наказателен съд. Във всяка структура има черни овце, далеч съм от мисълта, че няма в прокуратурата или другите съдилища. Шефът на съда се казва Лозан Панов. Въпросите за проблемите в съда са към него“, заяви Гешев, определяйки действията на САЩ като „партньорски“, които имат за цел да подпомогнат работата на прокуратурата и борбата срещу корупция. „Ние сме съюзници с ЕС и НАТО, това което прави САЩ, е според тяхното право, което е различно от нашата правна система. Това, което правят САЩ, е политически и стратегически да подпомогнат България в борбата с корупцията“, посочи той.

„Факт е, че нещата започват да се случват. Проблеми има във всички държавни органи. Институции извън държавата няма“, каза още той.

Във връзка с повдигнатите обвинения на Васил Божков и въпроса за неговото екстрадиране у нас от Обединените арабски емирства, Гешев отново потвърди, че държавното обвинение ще направи всичко възможно той да бъде върнат у нас. „За обвиняемия Божков сме направили всичко възможно в момента, в който сме имали доказателства. Това, че той се намира в ОАЕ, ще направим всичко възможно да си го приберем. Така стана и с Арабаджиеви, Баневи, Желязков. Няма как да ни слуша в момента Васил Божков, защото се намира в арестантските помещения на ОАЕ. Това, че се разхожда свободен в хотел, е част от хибридните атаки срещу прокуратурата“, уточни той.

„Истината е, че много хора са били на хранилка. Още по-трудно е да го докажеш в България. Тук стандартът на доказване е изключително висок. Ако тук ти трябват 100 единици доказателства, в Испания ти трябва 1. При тези закони от времето на Тодор Живков, доста хора, осъдени в САЩ за корупция, в България ще бъдат оправдани. При този вид на законите и при тези различни стандарти, които прилага съда спрямо доказателствата“, каза още Гешев и посочи, че сериозните теми са свързани с наказателната политика у нас, с опитите за промени в Конституцията и с опитите „да се сложи намордник на прокуратурата“.

По думите му и твърденията за това, че българската прокуратура носи вина за това, че Цветан Василев все още не е екстрадиран у нас, са пропаганда. „Това, че сръбската държава не си изпълнява задълженията, ние ли сме виновни? Какво сме виновни ние, че безпрецедентно 6 години няма решение. Това означава, само едно, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия“, заяви Гешев.

Флагман

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.