Водещите новини
Home » България » Искам да изкажа своето разочарование от Вас!
Искам да изкажа своето разочарование от Вас!

Искам да изкажа своето разочарование от Вас!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Българино! Не може да пренебрегваш мерките и когато те затворят да ревеш повече от пеленаче! Не може!

Снимка: БГНЕС / архив

Искам да изкажа своето разочарование от Вас. Искам да помоля от РЗИ да прочетат долните редове и да започнат да си вършат работата още по-стриктно. Ще Ви запозная с няколко случки от ежедневието ми. Няма да ги подреждам по хронологичен ред.

1. Опашките в големите вериги хипермаркети, които предлагат хранителни стоки.

Обикалям в коридорите на магазина с една количка и пазарувам спокойно. Разминавам се с един човек, чиято маска е сложена само на устата. Заглеждам го и продължавам. Срещам втори такъв, отново подминавам. Срещам трети и не издържам: „Господине, поставете си маската на носа, моля!“. а той ми отговаря: „Къв си ти, че ще ми казваш кое как да нося бе? Нали ми е на устата?“. Срещам четвърти такъв, но с еднократна маска, която носи със сигурност от 2020 година: „Господине, моля да си поставите маската и на носа!“, „Пречи ми да дишам нормално.“, „Нормално е да Ви пречи да дишате нормално. Това е маска за еднократна употреба, която е изцапана и раздърпана. Мръсна е и я носите поне от няколко месеца.“

„Ти какъв си, че ми държиш сметка?“, Аз: „Гражданин, който иска тази пандемия вече да приключи“, Той: „И аз искам!“. Аз: „Ами не си личи това, след като носите стара замърсена маска, която дори не е поставена правилно“… И той замина… Тук е мястото да отбележа, че всеки ден съм с нова маска и съм сигурен, че по-малко от 1% от хората го правят, а едва ли има такива, които след свалянето я изхрълят на момента.

Приближавам касовата лента. Заставам си стриктно на червената точка и търпеливо изчаквам. След минута се премествам на следващата и поставям 6 закупени неща на лентата. Зад мен видимо млад мъж се тика с пълната кошница. Аз: „Може ли да не се тикате в мен и да спазвате дистанция?“, Той: „Абе 18ч е. Я гледай колко народ има назад. Бутай напред да става по-бързо…“ и се изкашля на 50 см зад мен, като маската му също не закриваше носа. Аз: „И си мислите, че ще стане по-бързо като се тикате един в друг?“. Той: „Няма какво да ти се обяснявам. Ако искаш навън да се разберем като мъже!“… Туш! Просто онемявам и не знам как да продължа.

Дойде моя ред да бъда обслужен. Платих и напускам касовата зона. Запътвайки се към изхода, минавам покрай обект на верига за бързо хранене. Опашка от над 15 души, като разликата между първия и последния е не-повече от 5 метра… За маските няма да казвам, че на 4 човека бяха поставени както трябва. Попитах защо се тикат един в друг и мислят ли, че това е правилно? Също им казах, че дистанцията от 1.5м важи за тях. Видях 10 ококорени очи и 2ма, които явно не разбираха български.

Българино! Не може да пренебрегваш мерките и когато те затворят да ревеш повече от пеленаче! Не може!

2. Разхождам се по центъра за избиране на мартеници. Имаше над 30 тараби и само 4 продавачки носеха маски. Хората се тикаха един в друг без маски и без да им пука! Ама без!!!

3. Купувам си от павилионче сладка царевица през един хубав слънчев ден. Имаше около 10 човека на опашка. Нито един с маска, нито един!!!

4. Правя си експеримент да мина през 3-4 квартала и да вляза в малки магазинчета. Влизам аз да си купя цигари в малък обект в Родина. Продавачката си говори в клиент, който държеше покупки и касова бележка. Определено е клиент. Без маски и двамата и спокойно си лафят, казано на жаргон. Аз: „Добър ден. Може ли е една кутия цигари (като точнявам какви точно и макрата)? Тя: „Заповядайте, 5.30 лв.“ Аз: „Точно са. Може ли да попитам защо не сте с маски и Вие, и Вашия клиент?“, Тя: „Ние се знаем. Нито аз съм болна, нито той“. Аз: „А смятате ли, че е редно това, при условие че сте в търговски обект, единия е клиент, а другия продавач? Знаете ли, че има хора, които не проявят симптоми, а само разпространяват вируса?. Тя: „Това е глупост. Не вярвам аз на тия неща. Хубав ден.“ и така дискретно ме помоли да напусна, след като съм приключил с покупката.

5. Минавам покрай Халите. Едни хорица наслагали по земята какви ли не неща за продан. Народ покрай тях, тикат се, гледат, някои купуват. Нито един с маска и всички рамо в рамо.

Сигурен съм, че всички тези неща се случват не само в Русе, но и във всички други населени места.

Истината е една: Българинът със своето безотговорно отношение сам си докарва ограниченията. Запомнете го това нещо! Ако искате да се оправим, не се правете на интересни.

Това се получава като изборите: Аз няма да гласувам и после „Що пак тях избраха“. Ами така е. Всяко неспазване на мерки води до разпространение на заразите.

Твоят коментар

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.