Home » България » Има надежда! За часове изкупиха картините на жена от социален дом
Има надежда! За часове изкупиха картините на жена от социален дом

Има надежда! За часове изкупиха картините на жена от социален дом

За по-малко от 2 час бяха изкупени 28 картини на жена, която е с умствена изостаналост. Изложбата с творбите на Фанка Борисова беше организирана от Новините на NOVA, след като наш екип случайно се срещна с 42-годишната жена.

Фанка живее в социален дом от раждането си и никога не е имала свое семейство. Единственото й спасение и бягство е рисуването.

Няма да я видите да рисува с професионални четки и бои. Фанка Борисова се е научила да твори с каквото има под ръка. С клечка за уши, шкурка и саморъчно направен молив от хартия – така Фанка създава картините си в дома за умствена изостаналост в град Баня.

Фанка Борисова„Всяка картина се получава бавно. С бързата работа нищо не се получава“, заявява Фанка.

Фанка е сирак. На 42 години е и никога не е имала дом, различен от социална институция.

„Почти всеки ден рисувам. Води ме спокойствие, радост… Това е моят живот. Аз рисуването много си го обичам. И ще си го обичам, докато съм жива“, заявява Фанка.

За първи път я срещнахме в края на 2021 г. Между заключените врати, изолацията и лошите условия – тя намира спасение в рисуването на картини.

Картините на Фанка Борисова„Като видят, че съм в дом за умствена изостаналост, не ми вярват. Мислят си, че си въобразявам. Пък то всъщност не е така. Животът така ми е минал, че все ми е тая кой ще вярва и кой не“, заявява Фанка.

Разказва, че рисува откакто се помни. Мечтае за своя изложба от дете.

„Мечтаех да се реализирам с рисуването и с това да преуспея, за да мога да помагам на домовете, в които съм била. Аз там пораснах и видях всичко. До някъде знам какво е да нямаш. Направо си знам какво е да нямаш, видях какво е липсата“, споделя Фанка.

Тези спомени оставя на заден план, за да изживее сбъдването на голямата си мечта – собствена изложба.

Вече има и план какво ще направи с парите, които ще получи от купените картини.

Картини за благотворителност„Бих отделила едно 200-300 лева за дома, за да ги почерпя. За мене си бих си купила таблет, защото таблетът вече ми играе. И моливи и химикали“, казва тя.

А посланието й е, че изкуството съществува навсякъде.

„Можеш да си в една дупка, но има ли една светлина, ти като рисуваш и като си сам, какво ти пречи? Нищо!“, споделя Фанка.

Картините й, които са изложени в галерията, вече са отбелязани с червена точка. Това означава, че те вече са продадени.

Екипът ни обаче се свърза с авторката и с нейно съгласие утре ще бъдат докарани още 17 картини. Те ще бъдат пуснати в продажба, а вече има и списък с чакащи за тях. През целия ден в галерията не спряха да идват хора, за да видят изложбата „Тя. Въпреки всичко“.

Изложбата ще остане в в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 може да бъде разгледана до 19 февруари, а входът е свободен.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.