Home » България » Илия е сирак, живее бедно, но върна портмоне с над 7000 лева и 9 дебитни карти
Илия е сирак живее бедно но върна портмоне с над 7000 лева и 9 дебитни карти

Илия е сирак, живее бедно, но върна портмоне с над 7000 лева и 9 дебитни карти

Немотията няма да ме накара да посегна на чуждо, казва 30-годишният мъж

„Отскоро имам печка и пералня, помогнаха ми приятели и дарители да ги купя, живея в общинско жилище. Банята пък е в мухъл и иска ремонт. Немотията няма да ме накара да посегна на чуждо.”

Това казва 30-годишният Илия Савов. Той е кръгъл сирак, не знае кои са родителите му и е израснал по социални домове, сега живее в Смолян.

Преди две седмици Илия върна портмоне с над 3000 евро и 1450 лева, 9 дебитни карти, личната карта и шофьорската книжка на собственичката. В портмонето са били написани и всички пинкодове за картите.

Портфейлът с парите и документите бил в детска раница.

Савов беше сред организаторите на автомобилното шоу Smolyan Race 2019 в центъра на града и попаднал на нея при събиране на предпазните гуми по трасето след приключване на състезанието.

“В раничката имаше и детско портмоне и ученическа карта. Смятах, ако не намеря жената, да ида в училището да ги открия. Но реших да уведомя собственичката чрез медиите, защото бе почивен ден и да не се притеснява много дни”, казва Савов.

За благодарност жената му дала 100 лева, които Илия пуснал в дарителската кутия на автомобилното шоу – събирали пари за лечение на пострадалия при тежка катастрофа 24-годишен Алкан Челеби от Смолян.

Това не е първият случай, в който Илия намира загубени пари и ги връща. През миналия декември се натъкнал на портмоне на тротоар в близост до хранителен магазин в центъра на Смолян. Видял, че вътре има солидна пачка пари, и влязъл в магазина да пита дали някой не си е загубил портмонето. В същото време дошла 80-годишна жена, която си го познала.

След като разбрала за постъпката му, тя му благодарила и почерпила и него, и продавачките в магазина с шоколади.

“Беше много притеснена, разплака се, като видя че е намерено”, казва Илия. Възрастната жена е вдовица и живее сама. Обяснила, че портмонето е паднало от чантата и като се е прибрала видяла, че го няма.

Десетки смолянчани, които познават отдавна кръглия сирак, аплодират постъпката на Илия в социалните мрежи. Други пък подмятат, че е можел да си понареди всекидневието с парите, които е върнал.

Илия Савов всъщност е записан в акта за раждане като Илия Гюлов Стоянов. В графата за родителите му пише, че са неизвестни. Фамилията и прякорът му Комисаря идват от някогашния му настойник – Александър Савов, който е бивш директор на областната полиция в Смолян. Строгият му настойник е баща на една дъщеря и четирима синове – известния диджей Дамян, Михаил и Калин, които правят шоу програми в САЩ, и полицая Илин.

“Нося му фамилията с гордост и уважение. Научил ме е на честност.

Покрай настойничеството на бившия директор на полицията приятелите ми лепнаха прякора Комисаря”, разказва Илия.

Той прекарал детството си в дома за изоставени деца в Широка лъка, който вече е закрит. Още тогава настоявал пред ръководителите на дома, ако чуят нещо за родителите му, да му кажат. Докато навърши възрастта за напускане на дома, нищо не научил за тях.

“Явно няма да имам щастието да кажа поне веднъж в живота си “мамо”. Покрай намирането на чуждите пари писаха за мен във вестниците, снимаха ме по телевизии – надявах се да ме познае някой, но уви”, казва Илия.

След напускане на дома в Широка лъка постъпил в оздравителното училище в село Славейно, защото има астма. При завършването искали да го пратят в старчески дом.

“Бях буквално на улицата. Тогавашният директор Тодор Горялов, вече покойник, се застъпи за мен и чрез министерството издейства бройка да работя в училището, в кухнята и да спя в пансиона”, разказва Савов.

След 4 години трябвало да напусне и дошъл в Смолян. Тогавашният кмет Данчо Киряков се застъпил за бездомника и го настанили в малко общинско жилище. Години наред Илия живял без печка, пералня, а и с почти зеещи прозорци и врати. Хващал се на работа на различни места.

Помагал на търговец в Широка лъка с разрешение на шефовете на училището – след учебните занятия му подреждал стоката в магазина.

“Молих ги да ме пуснат да работя, да изкарвам пари”, казва Илия. Сега през зимата работи в ски зоната в Пампорово, а през лятото – на морето.

“Намирал съм на пистите лични карти, дебитни карти, винаги съм ги носил в полицията, пари не съм откривал”, обяснява Илия. При инциденти на пистите е сред първите, които се притичват на помощ.

Най-тежкият случай е с 5-годишно русначе от миналата зима. Инцидентът станал на място, където се пресичат ски пистата и пистата за сноуборд. Пострадалото дете било на пистата със ски учител. 15-годишен сноубордист от София правил скок, ударил детето в гърба и паднал върху него.

Савов първи се обадил на тел. 112 за помощ и участвал в поддържането на живота му, докато се появят лекарите. За щастие, след дълго лечение детето вече е здраво.

През първата година през лятото на морето помагал в кухнята и бил общ работник. След като собствениците се убедили в честността му, вече е барман и управлява обекти. Извън времето за сезонна работа Илия е на доброволни начала към футболния клуб “Родопа” (Смолян). Помага на стадиона и пътува с младите футболисти из страната при гостуванията. Поддържа и паметник на три момчета, загинали при тежка катастрофа край Широка лъка. С едното от тях израснали заедно.

Мечтата му е да има собствен дом и семейство. “В сърцето ми има тъга. Самотата е тежко нещо. Най-трудно е вечер, когато се прибереш и си сам и няма с кого да споделиш деня си”, казва Илия.

За честната си постъпка в. “24 часа” го номинира в инициатевата си “Достойните българи”.

Източник: 24 часа

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.