Home » Горещо » Храните, които могат да изчезнат от рафтовете в магазините, ако ситуацията се влоши
Храните които могат да изчезнат от рафтовете в магазините ако ситуацията се влоши

Храните, които могат да изчезнат от рафтовете в магазините, ако ситуацията се влоши

Светът може да бъде изправен пред продоволствена криза с покачващи се цени и застрашени култури поради войната в Украйна, заяви Организацията на ООН по прехраната и земеделието, цитирана в Евронюз.

Цените на храните вече бяха достатъчно високи заради непредсказуемото време, отчасти заради изменението на климата и пандемията от COVID-19.

Сега с нахлуването в Украйна световните хранителни системи могат да бъдат хвърлени в катастрофа. Износът е блокиран, хората не могат да обработват земята в Украйна и фермерите не могат да получат жизненоважните доставки, от които се нуждаят, за да продължат да отглеждат храна.

Кои храни ще бъдат най-сериозно ударени от войната в Украйна?

Хлябът, тестени изделия и зърнени храни – все продукти, в които основен компонент е пшеницата. Почти 1/ 3 от световната пшеница се доставя от Русия и Украйна. Пристанищата са затворени и инфраструктурата е в хаос, което означава, че трябва да се намерят различни източници на тази жизненоважна култура. Тъй като фермерите в Украйна не могат да засаждат своите култури, на хоризонта може да се очертае и недостиг на пшеница.

В момента намирането на различни доставчици означава, че цените се покачват на фона на вече поскъпналата до рекордни нива пшеница. Повече от 50 държави зависят от двете нации и тази основна храна съставлява около 1/ 5 от калориите и протеините в света.

Някои от най-големите вносители на пшеница от този регион са в Северна Африка, включително Нигерия, една от най-бедните държави в света. Тези страни понасят тежестта на кризата, докато вече са финансово отслабени от пандемията.

Недостигът или увеличението на разходите за пшеница означава въздействие върху основни хранителни продукти като хляб, тестени изделия и зърнени храни.

Чипс и други пържени храни

На Русия и Украйна се падат около 70 до 80% от световния износ на слънчогледово масло. Самият слънчоглед е националното цвете на Украйна. ЕС внася около 200 000 тона украинско слънчогледово масло всеки месец, според търговската група Fedoil. Сезонът на засаждане е от април до май и вероятно ще бъде повлиян от конфликта. С по-малко хора, които да обработват земята, поради наборна армия или бягство от страната, както и липсата на възможност за внос на жизненоважни доставки, е малко вероятно ситуацията да се подобри.

Супермаркетите в Испания и Италия вече започнаха да продават определн брой слънчогледово олио на човек, което доведе до паническо купуване. Но не само потребителите го купуват. Слънчогледовото олио често се използва за създаване на пържени храни като чипс, които се ползват в заведения и компании, които може да повишат цените си.

Месо

Царевицата или продуктите от нея са другите продукти, които се отглеждат в Украйна и Русия. Като четвърти и пети по големина износител на царевица, заедно те съставляват около 1/ 5 от общия износ на тази култура.

Тази година се очакваше Украйна да отгледа най-голямата си реколта от царевица, изнасяйки почти 80 процента от произведеното. Тъй като пристанищата са затворени по време на пиковия сезон за износ на тази храна, е малко вероятно царевицата да излезе от страната.

Тя също така има много приложения, които освен в самата храна може да окаже влияние и върху производството на месо. Тя се използва за

храна за животни в много части на света и повишаването на цените може да означава увеличение на цената на месото.

Какво можете да направите, за да предотвратите недостиг?

Заплахата от изчерпване на запасите изкушава много хора да купят повече, отколкото им е необходимо в случай на недостиг. Това може да влоши проблема, както се наблюдаваше при паническото купуване на тоалетна хартия в началото на пандемията.

Но не само отделните потребители мислят за собствените си нужди. Заплахата от недостиг на храна може да накара страните да се обърнат „навътре”, като се уверят, че собственото им население е нахранено.

Министрите от Г-7 вече излязоха с изявление, в което казват, че ще „направят необходимото, за да предотвратят и реагират на продоволствена криза”.

„Призоваваме всички страни да запазят своите хранителни и селскостопански пазари отворени и да се пазят от всякакви неоправдани мерки за износа си“, се казва в него, добавяйки, че Г-7 „няма да толерира изкуствено завишени цени, които биха могли да намалят наличността на храни и селскостопански продукти”

С очертаващ се потенциален недостиг и нарастващи разходи за живот, намаляването на хранителните ви отпадъци никога не е било по-важно. Смята се, че една пета от цялата храна, произведена в Европа, се губи като 88 милиона тона всяка година.

По-високите цени означават увеличаване на продоволствената несигурност. Като се стремим да намалим това, което изхвърляме, като използваме повторно хранителни остатъци или намираме начини да спасим това, което иначе би могло да бъде пропиляно в богатите нации, натискът върху нашите хранителни системи може да намалее.

БГНЕС

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.