Home » Свят » Грипна епидемия помогнала на Хитлер да дойде на власт
Грипна епидемия помогнала на Хитлер

Грипна епидемия помогнала на Хитлер да дойде на власт

Пандемията от испански грип е помогнала на Националсоциалистическата германска работническа партия, в чийто състав е влизал и Адофл Хитлер, да дойде на власт в Германия, научи 365novini.

Това пише в. New York Post, позовавайки се на ново изследване на федералната резервна банка на Ню Йорк.

Учените са анализирали данните от избирателните комисии и са достигнали до извода, че десните екстремисти са събрали голяма подкрепа в регионите на Германия, в които е била регистрирана най-високата смъртност от пандемията от грип.

Изследователите твърдят, че те са убедени в правотата на своите изводи, защото са отчели също регионалната безработица, религиозния и етнически състав на градовете, в които са се провеждали изборите, и са разгледали какъв брой гласове по-рано са били давани на крайно десните партии в различните части на страната.

НГРП се е радвала на подкрепата на значителна част на населението: тя е получила 13.7 милиона гласа на 31 юли 1932 година на изборите за Райхстаг.

На 30 януари 1933 година Адолф Хитлер става райхсканцлер.

Икономистът Кристиян Бликъл (Kristian Blickle), един от авторите на изследването твърди, че получените резултати корелират със съвременния взрив на антисемитизъм, свързан с пандемията от новия коронавирус.

„Американска лига против клеветата“ вече изрази безпокойство във връзка с появата на постове в интернет, в които евреите и Израел са обвинявани в създаването и разпространението на коронавируса, за да контролират населението на планетата.

Бликъл твърди, че през XIV век евреите също са били набеждавани в разпространяването на бубонната чума.

Той е открил силна корелация между броя на смъртните случаи от грип и големия брой гласове за десните партии в „регионите, където исторически са обвинявали малцинствата, особено евреите, в появата на чумата на Средновековието“.

Икономистът предположи. че пандемията е оказала сериозно влияние върху демографския състав на обществото, а също е могла да доведе до възникването на ненавист към чужденците.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.