Home » Свят » Гръцки остров дава 10 000 долара, ако заживеете там (СНИМКИ)
Гръцки остров дава 10 000 долара ако заживеете там (СНИМКИ)

Гръцки остров дава 10 000 долара, ако заживеете там (СНИМКИ)

Антикитира е малък остров в Егейско море, който се намира между Крит и континенталната част на Гърция, само на 45 минути със самолет от Атина.

Островът изглежда като всеки гръцки рай – сини вълни, боядисани в бяло къщи, скали в причудливи форми и променливи атмосферни условия.

Известен е и с някои необичайни археологически находки: през 1900 г. е открито огромно корабокрушение, а заедно с него и механизма от Антикитира, който е приеман от мнозина като първия компютър.

А ако решите да се преместите там, ще получите интересна оферта.

Съседният, по-голям и популярен остров Китира и Монемвасия, заедно с местната власт в Антикитира, имат предложение за вас.

Властите ще предоставят на семействата с повече от 3 деца месечна стипендия от 500 евро, безплатна квартира и безплатна храна, ако се преместят за постоянно на острова.

Има само една уловка: Антикитира е намаляла до 24 жители, така че може да сте малко самотни.

Но според лидера на местната общност Андреас Чаркалакис островът е страхотно място за живот рибари, животновъди, строители и пекари. “Това са професии, които могат да гарантират приличен доход за тези, които ще дойдат на нашия остров”, уверява той.

Но защо местните напускат Антикитира?

Островът е умален модел на случващото се в цяла Гърция: младите специалисти напускат страната, за да търсят по-добри възможности, докато държавата се бори с непрекъснатите фискални проблеми.

Антикитира е красив, но не развива същия вид туризъм, както другите острови, което означава, че няма таксита, бензиностанции или барове.

Освен това е част от региона на Атика, който включва столицата Атина, което означава, че местните жители на Антикитира плащат високи цени, но без да имат устойчив доход на острова.

Но наличието на млади семейства може да промени всичко – и може да гарантира оцеляването на острова.

Източник: Актуално

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.