Водещите новини
Home » Топ новини » Говорител на ЦИК: Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми
Говорител на ЦИК: Изборите ще бъдат честни открити наблюдаеми

Говорител на ЦИК: Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„През седмицата ще има варианти на тестови протоколи – интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите“. Това посочи пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Той уточни, че има улеснения на Изборния кодекс, които е възможно да бъдат направени на следващ етап. И уточни, че протоколът за тези избори е максимално опростен в сравнение с предишни години.

„Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен“.

„Информационно обслужване“ ще разкрие допълнителни пунктове, компютри, за въвеждане на данните и това ще става по-бързо. Димитров уточни:

„Базите данни ще се обновяват периодично на страниците на ЦИК. Всеки член на СИК ще може допълнително да провери повторно протоколите си. Следва и повторно създаване на база данни в ЦИК и сравняване на числата, при разминаване ще се прави анализ. Внушенията за манипулации са неоснователни“.

В предаването „Неделя 150“ Димитър Димитров допълни, че до ден преди изборния ден списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани. Той обаче подчерта, че интересът в този аспект е слаб. Липсва интерес и на желаещи да обслужват тези секции.

„Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден“, каза говорителят.

По повод неодобрение от българските общности в чужбина спрямо членовете на секционните комисии зад граница Димитров коментира:

„Хората очакват да са активна част от изборния процес, но партиите са изчерпили лимита за членовете“.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.