Home » Топ новини » Гешев: Няма да позволя пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България!
Гешев: Няма да позволя пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България!

Гешев: Няма да позволя пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България!

Правната комисия в Народното събрание обсъжда на второ четене промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвежда нов механизъм за разследване на главния прокурор.

С приетите на първо четене промени се предвижда въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаван на тази длъжност. Предвидено е той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор. Те трябва да отговарят на няколко условия: минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от ВСС.

На заседанието за кратко дойде и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че ще довърши мандата си и няма да участва в нещо, което обслужва „политическата мафия и което българските граждани наричат политически боклук, олигархия“.

„Това, което казах, се случи. Мисля, че това е видно за всички. Това, което ще заявя от името на българската прокуратурата е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск в интерес на народа и хората. Като главен прокурор ще довърша мандата и ще свърша това, за което кандидатствах – а това е всички, които са извършили престъпление, да влязат в затвора. Следващото, което ще кажа е, че не ме е страх.

Няма да позволя да бъда плашен. Не я е страх магистратската общност. Последното, което ще кажа, преди да си тръгна е, че няма да участвам в нещо, което е предварително решено и което обслужва това, което определих като политическа мафия и което българските граждани наричат политически боклук, олигархия.

Няма да позволя пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България!“, каза Гешев.

Източник БНТ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.