Водещите новини
Home » Топ новини » Галъп: 1,5 млн. българи са прекарали К-19, възрастни и привърженици на ГЕРБ най-много искат ваксина
Галъп: 1,5 млн. българи са прекарали К-19

Галъп: 1,5 млн. българи са прекарали К-19, възрастни и привърженици на ГЕРБ най-много искат ваксина

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Сред най-желаещите COVID ваксина са предимно по-възрастни хора и привържениците на управляващите от ГЕРБ. Това показват социологически резултати на „Галъп интернешънъл болкан“, предава Скенернюз.

Данните са от независимо изследване „лице в лице“, част от редовната програма на агенцията. Изследването е проведено между 4 и 12 февруари при 1011 пълнолетни българи в цялата страна. От „Галъп“ подчертават, че въпреки че това в момента не е водещият белег на разделение, той следва да се има предвид, защото сочи потенциална политизация дори и в тази тема, а това би било опасно.

Най-вече младите групи от София и от по-големите населени места пък декларират отказ от имунизация, отчитат социолозите. Директната готовност за ваксиниране е близо една трета – 27% казват, че биха се ваксинирани, а 48% – не биха. Има обаче 24% колебаещи се. Има и около 1%, които твърдят, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването, уточняват от „Галъп“.

Обоснована е хипотезата, че нежеланието за ваксиниране има и очевидна връзка с факта, че една част от хората са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора. А преболедувалите COVID-19 у нас вече са поне 1,5 милиона българи, пресмятат от „Галъп“. Според резултатите от анкетата им 16% от пълнолетните българи директно декларират, че са прекарали болестта – леко или тежко. Това означава над 800 хиляди пълнолетни българи при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 милиона пълнолетни граждани.

Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти, проучи 365 Новини.

„Тоест става дума за близо една трета от пълнолетното българско население, живеещо постоянно у нас. Най-вероятно разпространението на болестта сред непълнолетните е пропорционално“, коментират още от „Галъп“.

Според резултатите от проучването най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, като най-голям е процентът в София и по-големите градове. Най-нисък е процентът на преболедувалите сред възрастните над 65 г. и в селските райони. Официалните данни на регистрираните случаи обаче показват друго – хората между 20 и 39 години с доказан COVID от началото на пандемията досега са малко над 57 хиляди, а заразените в групата от 60 до 79 години са над 65 хиляди души.

Социолозите обобщават, че България е близо до изход от кризата, ако бързо бъдат ваксинирани желаещите, които никак не са малко. Именно по-възрастните са включени във фаза 4 на имунизационния план, чийто старт здравните власти ще обявят до дни.

Източник: С кафето

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.